close
България

Работилничка за доброта

ana3

Съботни занятия „Работилничка за доброта” започнаха в Арт-център „Седем”. В тях взимат участие деца на възраст между 7 и 10 години, а лектор е Ана Маринова.

Добротата и доброто бяха тема на занятието, което се проведе на 15 декември. Малките палавници обсъдиха какво е добро и как се прави, как се придобива и до каква степен го притежават. Според тях, доброто идва от сърцето и радва човека и хората около него. „Децата споделиха, че добро е всичко, с което могат да зарадват близките си, приятелите си, мама и татко, съучениците си и учителите, и да видят радост в очите и усмивки, сподели Ана Маринова. – Доброта е да помагаш на възрастни хора, които не познаваш, да отстъпиш място в автобуса, да вземеш тежката чанта, да прибереш измръзнало и самотно коте или куче. Доброта е да благодариш на шофьорите на коли, че са внимателни на пътя и ни пазят”.

Чрез използване на формите на изкуството децата планираха дейности-добрини, и ги представиха чрез рисунки, танц и театър. Групата планира да посети Дом за стари хора и да поговори с тях, да гостува в центровете за деца и младежи, да изработи благотворително сувенири и играчки, а средствата от продажбата им да се дарят на деца за лечение. Други важни решения на децата бяха да търсят осиновители за бездомни котета и кучета, да изненадат и зарадват родителите си със закуска в събота и неделя, да се научат да помагат вкъщи и др.

Малките палавници изиграха етюди, в които доброто бе водещо или цел, като сценариите, режисурата и изпълнението бяха изцяло техни. Изработиха “Кутии за добрини”, в които ще описват и пускат добрините, които са направили през годината, и които ще преброят на следващата Бъдни вечер. Според децата, всички са в очакване на Рождеството, а примерът на Иисус Христос за правене на добро е ненадминат, и ако спазват важните завети, винаги ще са обградени от добри хора и добрини.

На последното съботно занимание бяха поканени и родителите. Те се забавляваха много и научиха за децата си неща, които не знаеха. Малчуганите бяха подготвили послания за родителите, които поставиха на стените. Част от посланията бяха: “Не създавайте комплекси у децата си!”, “Предоставяйте разумна свобода”, “Хвалете детето си при всякакви поводи”, “Родителите трябва да имат високо ниво на отговорност за поведението си”, “Любов и уважение в семейството – ключ към психичното здраве на детето”, “Учете децата да бъдат родители”, “Учете децата да управляват времето си” и др.

Доброто в отношението деца-родители се разбра най-добре, когато ролите бяха сменени. Родителите като деца трябваше да прогнозират за какво мислят малките, какви добри дела могат да направят, къде искат да отидат. Децата в ролята си на родители бяха много толеранти и представиха образцов модел на общуване.

Игрите за разтоварване и сближаване предизвикаха усмивките на всички. По време на играта „Възел на човешките взаимоотношения”, родителите искаха на всяка цена да разплетат възела, но сложността му попоречи и те дълго говориха за това. И малки, и големи поискаха отново да се проведат такива срещи на важни теми, които да сплотят още повече децата и родителите.

Съботните занимания са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.