close
България

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен – анатомично невъзможно

siamski-bliznaci

Фондът за лечение на деца няма да помага на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът им за отказа е, че операцията по разделянето е „анатомично невъзможна”.

Семейството на децата ще съди Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването, заявиха те пред bTV.

Богдан и Янко се родиха преди година в Сливен. Янко е в кома от самото раждане, но Богдан се развива добре и познава близките си. В момента децата се намират в „Пирогов”, където се грижат за тях.

Мнението на медиците е, че те са в тежко състояние. Неотдавна директорът на лечебното заведение каза, че прогнозите за децата не са добри.

Становището на нашите специалисти е, че операцията по разделянето на близнаците е сложна и в България няма кой да я извърши. През август обаче клиника в Ню Йорк изпрати отговор до Фонда за лечение на деца, че е готова да приеме и оперира сиамските близнаци.

Според близките им институциите са забавили лечението на децата, което може да има фатален изход за близнаците.

Семейството твърди също, че изчакването на решение е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.

Семейството призова фонда да изпълни обещанието си, че ако лекарски екип от чужбина може да раздели децата, те ще бъдат изпратени там. /bTV