close
България

Революцията на уличната храна превзема Бургас, Пловдив и Варна през лятото

hrana

STREET FOOD културата е една от най-бързо развиващите се тенденции в съвременната култура на хранене, а вече можем смело да я посрещнем и в България.

В нейна чест Пловдив, Бургас и Варна ще обогатят културните си програми с нов градски фестивал – Street food & Art Festival. В рамките на няколко дни фестивалът ще обедини няколко вида изкуство в напълно автентична градска среда – кулинария, лятно кино, музика, литература, театър.

Блогъри и влогъри ще покажат умения на живо пред феновете си. Артисти и музиканти ще влязат в ролята на готвачи, професионални кулинари ще демонстрират уменията си, популярни лица от ТВ предавания ще се срещнат с почитателите си, докато се наслаждавате на дегустации и кулинарни демонстрации. Специално подбрани ресторанти и кухни на колела ще приготвят прясна и вкусна храна във всеки от фестивалните дни, което изобщо не е за изпускане!

„Променя се не само начинът, по който се храним, но и начинът, по който общуваме, хранителните ни навици. STREET FOOD културата вече е част от съвременните тенденции на общуване в целия свят, затова нашата цел е да покажем, че изкуството и кулинарията са неразривно свързани в тази нова градска култура“- споделя Николай Тодоров, автор на Street food & Art Festival идеологията.

Локациите в градовете също са специално подбрани. През 2019, Пловдив е Европейска столица на културата, а паркът около Гребната база освен едно от любимите места на пловдивчани, от 1 до 4 юли 2019 ще се превърне в кулинарна фестивална зона.

От 7 до 11 август 2019 Бургас също ще стане дом на STREET FOOD културата като това ще е и един от най-мащабните Street Food & Art фестивали у нас. На територията на Пристанище Бургас ще посрещнем десетки участници, артисти и кулинари, очакваме гости и от близки балкански страни. А в последния фестивален ден, в Бургас ще бъде домакин на първите European Street Food Awards /Европейски стрийт фууд награди/ за България. Състезание, което ще излъчи българския представител за Големия финал в Малмьо, Швеция в края на септември.

А от 28 август до 1 септември 2019 Варна ще поеме кулинарната щафета като приюти второто издание на Street food & Art Festival „Кино и Храна“ в зоната на Аквариума в Морската градина. Очакваме феновете на кулинарното изкуство да надвишат миналогодишните посетители, които бяха над 15 000!

Фестивалът е с вход свободен.