close
България

РУ-Сливен санкционира нарушения при движение с велосипеди и електрически тротинетки

1 (3)

Продължават проверките за управление на велосипеди в района на пешеходната зона в центъра на град Сливен. Контролът се извършва от служители на РУ-Сливен и Териториална полица, съвместно с Общинска охрана. Особено внимание се обръща на движението с набиращите все по-голяма популярност електрически тротинетки/скутери. Тяхната употреба става сериозно предизвикателство за пътната безопасност. Промените в Закона за движение по пътищата от 7 юли тази година за този вид превозни средства забранява преминаването през пешеходните зони и движението по пътни участъци, където ограничението на скоростта е над 50 км.ч. При движение по пътното платно максималната скорост трябва да е 25 км.ч., като непълнолетните трябва да са със защитни каски и в тъмната част на денонощието водачите трябва да се движат със светлини и отражатели.

От месец юни да 15 септември са наложени 32 санкции на пълнолетни водачи на велосипеди в района на пешеходната зона на град Сливен и 6 фиша за движение в електрически тротинетки.

По –голямата част от нарушителите са малолетни и непълнолетни лица, които затруднява налагането на санкции. В повечето случаи се уведомяват родителите. За намаляване на този вид нарушения РУ-Сливен предвиждат разяснителни беседи в училищата и ангажиране на родителите при провеждане на родителски срещи.

Практиката до сега показва, че голяма част от родителите не са запознати с движението на техните деца, как и къде управляват велосипеди, във връзка с това РУ-Сливен апелира за завишаване на родителския контрол.