close
България

Само за този месец в Сливен са съставени 10 фиша за каране на велосипед по Главната улица

kolelo

Продължава кампанията на Община Сливен срещу карането на превозни средства в пешеходните зони, в това число и по Главната улица. По данни на управителя на общинска фирма „Общинска охрана и СОТ“-Сливен Петко Чолаков за 2019 година са извършени 41 операции, съставени са 5 фиша и 10 акта на пълнолетни лица и са предупредени 548 непълнолетни. Само за периода от 1 до 24 юли тази година са съставени 10 фиша и са предупредени 65 непълнолетни лица. По думите му през последната година ескалиращо е нараснало движението на велосипедисти по пешеходната зона.

„В тази връзка са напълно нормални недоволствата и сигналите на граждани, адресирани до различни институции, включително и прокурорски проверки, които се извършват и към този момент“, обясни Чолаков.

Той допълни, че характерното за нарушителите е, че преобладаващата част са малолетни и непълнолетни лица. Почти всички карат на групи, управляват велосипедите без ръце или на задна гума и карат с висока скорост.

„Вече има инциденти. За щастие пострадалите са без сериозни наранявания, но трябва да се избегнат опасностите. Имаме дори случаи, в които пистови мотори са преминавали по Главната улица. Те са в процес на проверка от МВР“, каза още управителят на „Общинска охрана и СОТ“.

За преодоляване на този проблем общинската фирма, съвместно с екипи на полицията, провеждат ежедневни операции по установяване на тези нарушители. Извършват се масови проверки и предупреждения към нарушителите, движещи се по Главната улица с велосипеди, тротинетки, включително електрически, скейтбордове и др.Преди месец е проведена и работна среща между представители на община Сливен, РУО-Сливен и Районното управление на полицията. На нея са набелязани комплекс от мерки. Ще бъдат засилени акциите за спазване на правилата.

„Освен това, след предупреждение на непълнолетните, се взимат данните на родителите им и има последващи действия. Провеждат се беседи със служители на Детска педагогическа стая или полицията и се разяснява освен на децата, но и на родителите им за проблема с нерегламентираното каране на велосипеди“, допълни Петко Чолаков.

Той смята, че проблем създава и липсата на единно отношение в обществото по темата.

„Държа дебело да подчертая, че основният проблем, независимо какво правят институциите, основната работа с децата остава в семейството. Родителите са длъжни да попитат къде ще каратили са карали велосипеддецата им. Освен да ги оборудват с предпазни каски и наколенници, те са длъжни да им обяснят, че пешеходните зони са места, на които е забранено да се карат превозни средства. Обръщам се към родителите: Контролирайте децата си!“, категоричен е Чолаков.

Община Сливен припомня, че се изграждатвелоалеи по булевардите „Хаджи Димитър“ и „Христо Ботев“, които заедно с останалите, ще направят пръстен в града и желаещите ще могат да карат на обособените за това места.