close
България

Саниране на детската градина, довършване на шумоизолиращата стена и на велоалеята очакват Сарафово през 2020-та

1

Детската градина в бургаския квартал Сарафово ще бъде цялостно санирана тази година. Ремонтните дейности по въвеждане на мерките по енергийна ефективност в детското заведение трябва да бъдат завършени през май. Това съобщи заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева по време на обществено обсъждане на проектобюджета за 2020 г., на което присъстваха още зам.-кметовете Красимир Стойчев, Диана Саватева, директорът на дирекция „Строителство“ Димитър Бакалов, общински съветници и много жителите на квартала.

Предстои да бъде изготвен проект за пристройка към местното училище, както и ремонт на класните стаи по общинската програма „Първокласно начало“. От тази година ще започне изпълнението на програми за профилактични прегледи на децата в училищна възраст за гръбначни изкривявания, затлъстяване, детски диабет и бронхиална астма.

Жителите на квартала бяха запознати и с още една нова програма на Общината – „Патронажна грижа“, която е насочена към самотните хора и тези над 65-годишна възраст, които не могат да се грижат за себе си. Те ще могат да се ползват от услугите на санитари и рехабилитатори, които да ги посещават в дома.

Зам.-кметът по култура Диана Саватева покани читалищното настоятелство да разработи проект за ремонт и да даде идеи за провеждане на различни фестивали, които да привличат туристите към квартала.

Тази година ще бъде изграден буферен резервоар, който ще реши проблема с наводненията в най-ниската част на квартала – ул. „Лазурна“, ул. „Морски изгрев“ и част от ул. „Манастирска“. Продължават дейностите по втория етап от укрепването на свлачището южно от квартал Сарафово, както и монтиране на останалата част от шумоизолиращата стена между квартала и летището. Ще бъде завършена и последната, средна част на велоалеята до „Сарафово“ и монтиране на осветлението по нея.

Една от основните улици на квартала – „Брацигово“ ще бъде ремонтирана като се обсъждат два варианта за нея – тя да стане изцяло пешеходна или с еднопосочно движение за автомобили, а останалата й част да бъде с тротоари. Ще продължи изграждането на паркоместа по другата ключова улица „Ангел Димитров“. Работи се и по проектиране за изграждане на осветление по улиците „Албатрос“ и „Манастирска“.

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че до април в Сарафово ще имат нови контейнери за отпадъци и нова система за сметопочистване.

Жителите на квартала споделиха, че имат нужда от още паркоместа, тротоари, пътни знаци и улично осветление в квартала.

Общественото обсъждане на проектобюджета на Община Бургас продължава днес в 18.00 часа в Културен център „Морско казино“.