close
Свят

Свински органи ще заменят човешки до няколко години

hirurzi

Модифицирани свински сърца могат да бъдат трансплантирани на хора само след няколко години, казва хирургът, извършил първата успешна трансплантация преди 40 години във Великобритания.

Говорейки по повод 40-годишнината от революционната си хирургия, сър Терънс Инглиш каза, че бившият му асистент от 1979 г. ще се опита да замени човешки със свински бъбрек по-късно тази година.

Експертите смятат, че това може да положи основите за по-сложни трансплантации на животински органи в човешкото тяло в процес, наречен ксенотрансплантация.

„Ако резултатът от трансплантация на бъбрек от прасе на човешко същество бъде задоволителен, много вероятно е само след няколко години да можем да направим същото със сърцето“, каза 87-годишният англичанин пред Съндей телеграф.

„Ако това „работи“ с бъбреците, ще „сработи“ и със сърцето… Това щe промени всичко, що се отнася до трансплантациите“, обясни той.

Свинското сърце има много подобна анатомия с човешкото сърце, така че се използва като модел за разработване на нови лечения. Сърдечните заболявания в момента се считат за глобален проблем, прераснал в пандемия, засягаща най-малко 26 милиона души по света.

Учените се надяват, че използването на свински сърца би могло да допринесе за разработването на революционен метод за човечеството за справяне със сърдечно-съдовите заболявания.