close
България

Сградата на Община Бургас още по-достъпна благодарение на „умни“ технологии

obtshina-burgas

В изпълнение мерките по проект за транснационални партньорства за подобряване на възможностите за пълноценен живот на хората с увреждания, в сградата на Община Бургас вече са поставени и се използват съвременни означения, които правят възможно самостоятелното придвижване и ориентиране на всички посетители, независимо от техните способности да виждат, чуват или ориентират. Това е факт благодарение на новите табелки включващи брайлови знаци и NFC етикети.

Така Община Бургас е първата администрация, която реално внедрява мерки за универсална достъпност. Така всеки гражданин желаещ да посети общинска администрация, за да сподели своите идеи и виждания за развитието на града или да потърси съдействие за разрешаване на личен, семеен или квартален проблем, лесно и бързо ще намери работното място на точния експерт.

Новите етикети са специално изработени, така че да не нарушават цялостния облик на вътрешността на сградата на ул. „Александровска“ 26, която е паметник на културата. Брайловите табелки са прозрачни и безцветни, а NFC таговете са максимално умалени.

За да бъдат разчетени тези тагове е необходимо да разполагате с мобилно устройство, което е снабдено с NFC четец. Освен длъжността и наименованието на структурата, в табелките е кодиран и връзка към интернет секцията на съответната административна единица. Така чрез безплатния интернет достъп в сградата, всеки ще може да потърси и информацията, която му а нужна, да се обади по телефона или изпрати писмо по ел. поща на търсения от него служител..

NFC технологията не е избрана случайно. За разлика от Bluetooth маркерите ли I beacon предавателите, таговете не излъчват сигнал и затова не им е необходима батерия или захранване. Те притежават и две важни предимства пред QR кодовете- не изискват фокусиране и фиксация- напълно използваеми от слабовиждащи и незрящи, и са препрограмируеми- не е необходимо да се заменят при смяна на името ли длъжността на даден служител.

В допълнение с тактилната карта на сградата в деловодството и звуковите сигнализатори на входовете, новите означения превръщат общинска администрация в едно от най- адаптираните места за хора с различни потребности в града. Например, университетски изследвания показват, че подобна сигнализация повишава възможностите и производителността на хора с когнитивни проблеми или състояния в аутистичния спектър, тъй като намалява зависимостта от придружители и нуждата от комуникация, в случай че тя създава неудобство у потребителя.

Проектът предвижда внедряване на подобни мерки и в други обществени сгради в града.