close
Свят

Силно земетресение разлюля Гърция и Турция, има жертви

zemetresenie

Силно земетресение разлюля Гърция, в Турция има жертви и ранени. По информация на турския министър на здравеопазването Фахретин Коджа най-малко четирима души са загинали и 120 са ранени в град Измир. Има и разрушени домове. Щети са нанесени и на някои сгради в курортния град Кушадасъ, който се намира на 100 км от Измир. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че са разрушени поне шест сгради. В същото време губернаторът на провинция Измир Тунч Сойер обяви срутването на поне 20 къщи. Спасителите се опасяват, че под отломките има затрупани хора.

Епицентърът на земетресението е в Гърция. По първоначални данни трусът е бил с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, на 10 км дълбочина, край Додеканеските острови. Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер. Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

Според вестник „Катимерини“, цитирани от БГНЕС, земният трус е разлюлял източноегейския остров Самос. Трусове били усетени по целия път до гръцката столица, отстояща на близо 300 километра, съобщи Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина. Жителите на Самос, остров с население около 45 000 души, бяха призовани да стоят настрана от крайбрежните райони заради очаквано цунами.

Земетресението беше усетено и в България, по високите етажи на сгради в София, Пловдив и Бургас.