close
България

Символният огън на Майските дни на културата беше запален от актьора Камен Донев и кмета Стефан Радев

1

Символният огън на Майските дни на културата беше запален на площад „Хаджи Димитър“ от актьора Камен Донев и кмета Стефан Радев под съпровода на родопска гайда. Пред многобройната публика, изпълнила площада запя народната певица Валя Балканска.

„По традиция, и тази година месец май ще бъде времето, в което култура и изкуство се обединяват с редица мероприятия, които сигурен съм ще подарят на всеки един от нас незабравими емоции. През последните години ,,Сливенски огньове” се превърнаха в културната марка на града ни. Изкуството не познава граници. Открива ни един съвсем различен свят. Какво е обществото без култура?! Тя определя нашата идентичност, както и ценностната ни система като народ. Ние сме дали толкова много на културната история не само на Европа, но и на целия свят.“, каза пред събралите се жители и гости на площада кметът Стефан Радев. Той допълни още: „ Радвам се, чe тази година запалих символния огън заедно с големия актьор господин Камен Донев и една от емблемите на българската музика госпожа Валя Балканска. Нека този огън бъде символ на нашата неугасваща вяра, надеждата ни за едно по-добро бъдеще за нас и децата ни!“, каза в словото си кметът Стефан Радев пред събралите се жители и гости на площада.

На откриването на „Сливенски огньове„ присъстваха народният представител Десислава Танева, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков и секретарят на Общината Валя Радева.

Вечерта продължи с открития концерт на Валя Балканска и Георги Христов, които обраха овациите на публиката.

Празнични илюминации озариха небето под Сините камъни в края на вечерта.