close
България

Синтетичните наркотици са най-опасни за здравето на хората

droga-narkotici-ekstazi

Освен имитации на известни марки в Китай вече се правят имитации на хероин и на кокаин. Това стана ясно от днешната презентация на Отдела за борба с наркотиците към Агенция „Митници“ на Летище София.

Синтетичните наркотици всъщност се оказват най-опасни и най-сериозни за здравето на хората. Те са хиляди видове, каза началникът на сектора „Борба с наркотрафика“ на Летище София Стефан Бакалов, цитиран от БНР.

Тези наркотици са изключително опасни и много по-достъпни от наркотиците, които имаше преди години на пазара. Синтетичните наркотици са достъпни чрез интернет. Това е един от проблемите, че всеки може да си купи наркотици по интернет. Такива се залавят и в България.

В същото време от изследване, данните от което бяха публикувани наскоро, стана ясно, че българските ученици на възраст между 15 и 16 години се нареждат на първите места в Европа по употреба на наркотици, наред с алкохол и анаболи. 27% от тях поне веднъж през живота си са употребявали канабис, а 8% – дизайнерска дрога. Това показват данните на изследване, проведено от Европейски център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

В интервю за „Хоризонт до обед“ Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркомании и алкохолизъм, уточни, че това проучване, което се провежда в 35 европейски страни, стартът е през 1995 г., като България се включва в този проект от 1999 г. Провежда се през четири години и е основно за групата на 15-16-годишните ученици. Тези данни ни показват как във времето се движи България по отношение на употребата на психоактивни вещества и какви са тенденциите в Европа. 30% от учениците са употребили някакъв незаконен наркотик, което означава, че това по наша оценка е около между 20 000 и 22 000 ученици, докато за Европа това е 18% за 2015 г. Както за България, така и за Европа това е едно сравнително високо ниво.