close
България

Сладоледите – с вредни съставки и почти без мляко

sladoled

Сладоледите от ниския и средния ценови клас, които се продават опаковани в търговската мрежа, са пълни с емулгатори, подсладители и сгъстители, а в тях често липсва един от основните продукти, заложени в рецептата – мляко.

След като „Активни потребители” обявиха, че в насипния сладолед, който продават в София, има бактерии – ешерихия коли, „Труд” решили да направят проверка на сладоледите в търговските обекти в столицата.

Тя показала, че най-честите вредни вещества, които търговците слагат в опакованите сладоледи, са хидрогенирани мазнини.

В продуктите откриват и хидрогенирани мазнини, които са заместители на растителните мазнини в десертите. Те се смятат за „отровата на 21-век”, заради по-високата им температура на топене, което означава по-трудно разграждане на веществото в организма. Сладоледите са пълни с няколко вида подсладители, в това число глюкоза и декстроза, а отделно от тях добавят и захар, с която често въглехидратите в сладоледа достигат над 40% от съдържанието на етикета. Вместо екстракт от ванилия, в десертите масово слагат етилванилин, който обаче не се използва в храните, идващи от другите страни-членки на ЕС.

Добавят и оцветители, по-често каротини, но се срещат и тартазин, и индиготин, които са доказани алергени. При покупка на насипен сладолед в някои търговски обекти липсва изписан съставът на вложените продукти, което ни поставя под още по-голяма опасност да открием вредни съставки или алергени. /standartnews.com