close
България

След трагедията в Генуа: 211 български моста са за ремонт

most

Министерствата на транспорта и на благоустройството трябва в близките дни да предложат вариант, при който да се започне едновременен ремонт на голяма част от пътната и транспортна инфраструктура у нас. Това разпорежда премиерът Бойко Борисов на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски на днешното правителствено заседание, става ясно от разпространената стенограма.

Коментарите в Министерския съвет идват на фона на падналия вчера виадукт в Генуа, който отне живота на десетки хора.

„Откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план.

Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове”, казва премиерът на строителния си министър.

Нанков отбелязва, че 211 моста у нас се нуждаят от ремонт, като сред тях са и половината (17) от тези, през които минават автомагистрали. Московски допълва, че в подобно положение е голяма част от аналогичната инфраструктура, използвана от железниците.

Темата ще се обсъжда и на заседанието на кабинета след седмица, като Борисов предлага ТОЛ системата да връща парите от евентуален заем или пък да се заделят целево пари от бюджета.

„Да знаем, да се влезе, и хората да знаят, че тези огромни съоръжения се правят. Да благодарим на тези които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините”, разпорежда Бойко Борисов. /bTV