close
България

Сливенско участие на международен форум в рамките на Националната библиотечна седмица в Унгария

rosica-petrova-biblioteka

Директорът на Регионална библиотека”Сава Доброплодни” –  д-р Росица Петрова-Василева, взе участие в научна конференция на тема: „Ролята на библиотеките за културното развитие на населените места”, която се проведе в градската библиотека в гр.Сигетвар /Унгария/ и в други прояви в рамките на програмата на Националната библиотечна седмица в Унгария /1 – 7 октомври 2018г./ организирани от библиотеките в област Бараня.

Конференцията бе организирана от Асоциацията на унгарските библиотекари (МКЕ), Асоциацията на унгарските библиотекари на област Бараня и Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието/гр.Печ/ .

Конференцията се провежда в годината на Европейското културно наследство и затова за място на провеждането е избран гр.Сигетвар, свързан с борбите на унгарския народ срешу нашествието на османците в Европа.  Гр.Сигетвар е последният унгарски град завладян от турците през 1566г. по пътя им към Виена. Защитата на крепостта е била водена от унгарския благородник Милош Зрини, който месеци наред удържал набезите на 100 000 турска армия само с 3500 смели унгарски бойци. Ден преди падането на крепостта пред стените й умира султан Сюлейман Великолепни и неговото сърце е погребано в гробница в града. Днес крепостта е възстановена.

В гр.Сигетвар д-р Росица Петрова-Василева се срещна с кмета на града г-р Петер Вас и зам.кмета Золтан Варга, който ще бъде гост на XXI издание на Националния фестивал на детската книга през м.май 2019г.

В гр.Печ Р.Петрова посети Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието/гр.Печ/ и филиали на библиотеката и се включи в инициативи и събития под надслов „Нашето наследство: среща на миналото и бъдещето“, които дават възможност на деца и възрастни да се запознаят по-добре с унгарското културно наследство.

Посещението на Р.Петрова в гр.Печ и участието й в  библиотечни събития от Националната библиотечна седмица на Унгария, организирани в област Бараня, бе по покана на директора на  Южно-Дунавската регионална библиотека и Център на знанието Тамаш Мислер.