close
България

Сливен почете 180-та годишнина на Васил Левски

DSC_4114

С рецитал и полагане на цветя пред паметника на Васил Левски на едноименния площад, снощи в Сливен беше почетена 180-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. Водещ на честването на кръглата годишнина бе Ивайло Гандев, актьор от Драматичния театър „Стефан Киров”.

В тържеството участваха ръководители на града, културни и патриотични организации, ученици – факлоносци и стотици граждани. Слово пред събралата се сливенска общественост произнесе кметът на града Стефан Радев.

„Името на Васил Левски е толкова голямо, толкова величаво, че понякога се питаме докъде свършва истината и къде почва легендата за него. Затова е толкова важна работата на историците и изследователите, които да ни кажат повече истини за Апостола, посочи Радев.

„Думите на този млад мъж, който губи живота си на 35 години, сякаш са визионерски за бъдещето на България, а мога да кажа и на Европа, защото в средата на 19 век той казва, че ние ще имаме едно знаме на което ще пише „Чиста и свята република”,  че „Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили. Думи на Васил Левски са и, че право има всеки народ, всеки човек, който иска да живее почтено и свободно” ,  каза Радев.

Кметът на Сливен изтъкна, че за днешното време тези думи са нормални, но Левски е казвал тези слова в средата на 19 век и не в свободна Европа, а в пределите на османската империя, когато не е имало българска държава, когато нашият народ е бил под турско робство.

„И сега, когато виждаме претворени много от идеите на Апостола, разбираме какъв велик син е имала България в средата на този 19 век. Колко далеч във времето е гледал, колко визионерски е мислил за България и българите. Този, който може да се обръща към българския народ с НАРОДЕ ???? и това да не звучи предвзето, или високопарно. Аз мисля, че това може само Васил Левски”, каза още Стефан Радев.

Поетичен рецитал под наслов „Левски…Васил” изнесоха актьорите от Драматичния театър „Стефан Киров” Вяра Начева и Димитър Марков, по сценарий на Ивайло Гандев. За честването пред паметника бяха поставени почетни караули с факли.