close
България

Служители на ОДМВР-Сливен получиха награда „ПОЧЕТЕН ЗНАК III степен” от министъра на вътрешните работи Валентин Радев

DSC_4391

Днес директорът на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков тържествено отбеляза 139 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Церемонията се състоя  на площад „Хаджи Димитър” в град Сливен в присъствието на Негова Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, областния управител Чавдар Божурси, заместник кмета Румен Иванов,  председателя на Общински съвет  Димитър Митев, директора на Териториална дирекция  „Национална сигурност” Николай Чиликов, командира на центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев, директорът на Регионална служба „Военна полиция” полковник Деян Цветков, представители на съдебната власт, държавни институции, общински съветници, граждански сдружения, граждани и медии.

На 5 юли Министерството на вътрешните работи отбелязва своя професионален празник. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция. С Указ № 1 на княз Александър Батенберг от 5 юли 1879 година в състава на първото българско правителство се създава Министерството на вътрешните работи, наречено тогава Министерство на вътрешните дела. Давайки си сметка за значението на това министерство, първият български княз назначава министър-председателя Тодор Бурмов и за първи министър на вътрешните работи. Тодор Бурмов бил високо ерудирана личност, утвърден администратор от висок ранг, изявен участник в борбата за църковна и национална независимост, общественик, политически деец, журналист и публицист.

За значимостта на това министерство говори и фактът, че в следосвобожденската история на България немалка част от българските министър-председатели оглавявали едновременно и вътрешното министерство.

Със Закона за полицията от 12 декември 1889 година се определя основното предназначение на   полицията – да бди за изпълнението на законите, да опазва реда и обществената безопасност. С принципите, заложени в текстовете му за организация, отговорност, функции и права на полицейските служители, законът ориентира институцията към европейските модели на развитие.

От 1992 г. 05 юли е обявен за официален празник на служителите от вътрешното ведомство. На този ден празнуват– полицаи и огнеборци, криминалисти и  антимафиоти  и всички служители от администрация, които обезпечават организационно, финансово,   информационно и технически ефективното противодействие на престъпността и опазването на обществения ред.

По традиция ОДМВР-Сливен отбелязва своя празник всяка година с тържествено честване- приемане на  строя от директора на ОДМВР-Сливен, приветствие към служителите на МВР, гостите и гражданите. Днес празнично слово произнесе  Негова Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. Директорът на Областната дирекция старши комисар Димитър Величков поднесе венци на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на Хаджи Димитър. Венци и цветя на признателност поднесоха официалните гости  и граждани на Сливен.

Тържествената част завърши с демонстрация на „Специализираното тактическо звено за бързи действия” към ОДМВР-Сливен.

„5-ти юли – нашият професионален  празник ми дава повод да припомня, че да работиш в МВР не е лека задача – за това са нужни сърце и душа. Необходими са лични качества, много усилия, последователност и най-важното – вяра на всеки един от нас в избрания професионален път, независимо от предизвикателствата, пред които се изправяме”, каза старши комисар Димитър Величков в емоционално обръщение към служителите на Областната дирекция по време на тържественото събрание, което се състоя днес в зала Сливен.

Бъдете почтени и отговорни, каза той в заключение и добави: „Дано усилията и енергията, които влагате в работата си бъдат възнаградени с високото доверие на нашите съграждани.”

125 служители на ОДМВР-Сливен бяха наградени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директора и заместник-директора на ОДМВР-Сливен и от ръководители  на структурни звена в областната дирекция.

Министър Валентин Радев награди двама  служители с „ПОЧЕТЕН ЗНАК III степен” :

-Старши инспектор Пламен Димитров началник на участък „Надежда” към РУ-Сливен

-Старши инспектор Али Чобанов началник „Охранителна полиция” към РУ-Котел

За проявена инициативност и високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов награждава с „ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ”  и парична награда младши експерт Антон Велев от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и младши експерт Живко Кутулов от участък „Надежда„ при РУ-Сливен.

Грамоти за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните им задължения получиха старши експерт Десислава Митева и Кремена Борнавска юрисконсулт на областната дирекция.

119 служители на ОДМВР-Сливен бяха наградени с „ПИСМЕНА ПОХВАЛА” за проявен висок професионализъм, инициативност и съществен принос при изпълнение на  служебната дейност от директора на областната дирекция, заместник директора, началниците на районни управления и ръководители на структурни звена. Наградените са ръководни служители от РУ-Сливен,  разследващи полицаи, служители от отдел и сектори, служители в група „Охрана на обществения ред”, служители от участък „Квартал Шести” в РУ-Нова Загора, служители от сектор „Криминална полиция”  на РУ-Сливен, служители в районни управления Нова Загора, Котел и Твърдица, и лица, работещи по трудови правоотношения.

Полицейските служители бяха поздравени от областния управител Чавдар Божурски, заместник кмета Румен Иванов и директора на ТД ДАНС Николай Чиликов.

Получиха се поздравителни адреси с изказване на уважение към професионализма, компетентността и отговорността на служителите в МВР и с пожелания за здраве, благополучие, професионално и лично щастие от народни представители, кметове, ръководители на съд и прокуратура, държавни институции и областни дирекции на МВР в страната.

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Сливен изказва благодарност за съдействието и помощта при организиране и провеждане на днешния празник на кмета на града Стефан Радев, г-жа Пепа Чиликова зам.кмет, служителите в отдел „Образование, култура и връзки с обществеността” към общината и специално на главен експерт Десислава Куртева; Военен духов оркестър при военно формирование „22220”; на директора на Драматичен театър „Стефан Киров”-Сливен г-н Николай Недялков, на актрисата Николина Велчева; на озвучителите Иван Стоянов и Динко Рахнев.

Благодарим на всички граждани и на представителите на медиите, които уважиха нашия празник.