close
LifeStyle

Сода, ракия или мед махат налепи в гърлото

med

През зимните месеци много хора, и особено децата, се оплакват от възпалено гърло. Често в тези случаи се появяват налепи, които затрудняват дишането и нормалното хранене. За локално домашно лечение на налепите може да се приложи някой от следните лекове. Най-често се препоръчва медът. Ако намерите прополис, както се нарича пчелният клей, го пригответе по следния начин. Прополисът се оставя в хладилника да се втвърди, след което се натрошава. Прехвърля се в малко бурканче и се смесва с домашна ракия. Когато се разтвори, трябва да напоите тампон със сместа и да мажете гърлото.

Препоръчва се и компрес с пчелен мед – на парче плат се разстила една супена лъжица мед, след което се поставя около гърлото, покрива се с найлон и леко се завързва, за да може компресът да престои цяла нощ.

Налепи по гърлото успешно се третират и чрез почистването им със сода за хляб. За целта е необходимо най-добре на пръста да се постави сода, след което с нея да се намаже цялото гърло. Известно време не бива да се яде или пие нищо, а след това се изсмуква хапче с успокояващ ефект, което би трябвало да свали полипите.