close
България

Специалистите съветват: Пийте повече вода в горещите дни!

voda

Предстои лятото – сезон на ваканциите и отпуските, времето в което прекарваме най-дълго на открито.

С началото на лятото идват и горещините, а това буквално „разболява” тялото – чувство за отпадналост, подуване и отоци и други проблеми, причинени най-вече от прегряване и обезводняване на организма.

Ето някой важни правила, които всеки знае, но е необходимо да се напомнят:

• Пийте повече вода! Ако в топлото време се чувствате изморени и замаяни, вие ви се свят, а вечер краката ви се подуват, причината може да е съвсем проста – не пиете достатъчно вода.

• Водата е най-важната течност за живите организми тя съставлява 80% от организма на кърмачетата, 75% от масата на децата и 60-65% от тази на хората в зряла възраст.

• Потребностите от вода варират и в зависимост от пола, климата, физическата натовареност, възрастта. За да се запази водното равновесие в организма трябва да приема 30/40 мили литра вода на 1 кг телесно тегло

• Тялото се нуждае от вода, за да може да функционира правилно. Водата е течната среда, в която се извършва обмяната на хранителни вещества, транспорта на хормони и ензими, пренасянето на кислорода, участва в терморегулацията, клетъчното обновление и репродукцията. Някои заболявания като диабет, сърдечни проблеми, високо кръвно, лошо храносмилане, запек или дори обикновена вирусна инфекция се подобряват от правилната хидратация.

• Чистата вода хидратира най-добре. Зеленчуковите и плодови сокове не могат да я заместят, макар че съдържат фибри и полезни витамини. Безалкохолните и газираните напитки съдържат захар, калории, консерванти и други добавки. Те имат и диуретично действие – обезводняват. Такова действие имат и бирата, алкохолните напитки и дори слабо алкохолните коктейли.

• За ежедневна употреба са подходящи чешмяната, изворната и трапезната вода.

 

Регионална здравна инспекция – Сливен