close
България

Старият бряст беше инжектиран за трети път срещу холандската болест

stariq-brqst (3)

Днес Стария бряст бе инжектиран за трети път с фунгицид срещу заболяването трахеомикоза или т.нар.холандска болест. Препаратът има и профилактично действие. Това направиха Стефан Мирчев, фитопатолог от Лесотехническия университет в София и Рашид Рашид, представител на фирма „Фортис Фасилити“, с която общината има сключен договор за лечение на дървото. Двамата в рамките на три години полагаха грижи за Стария бряст в Сливен. През това време те поставиха диагноза и предприеха лечение на вековното дърво – един от символите на града.

„Днес е финалът на лечението. В центъра на нашето внимание беше една болест, пренесена от Холандия в Европа и Северна Америка, която е фатална за него. Досега дървото е инжектирано двукратно – през април и юли миналата година. Днес ще бъде последното трето третиране, за да сме спокойни, че тази болест занапред няма да застрашава Стария бряст, посочи доц. Мирчев.

Според доцент Стефан Мирчев ползите от лечението и укрепването на дървото са вече налице, но са необходими постоянни грижи за него. Необходимо е също да се осигурят подпори непосредствено под здравата западна част на дървото. Експертите са направили доклад за състоянието и препоръки за по-нататъшно опазване на вековния бряст. „И ние, и общината полагахме усилия, за да живее Стария бряст. Ще живее, но колко дълго зависи от нашите грижи за него. Голяма отговорност е да си лекар на столетник”, каза още Мирчев.