close
България

Стартират инициативите „Коледа в библиотеката”

biblioteka sliven

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен ще предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма.

Тържествата „Коледа в библиотеката” стартират на 4 декември и ще продължат до 20 декември 2018г. включително. Програмата включва рождественски беседи, представления, открити уроци посветени на народните традиции свързани с Коледа, изложба коледни картички от конкурса „Коледна магия”- 2018, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

И тази година, от 4 до 7 декември 2018г., по предварително уточнен график, с ученици от различни училища ще бъдат проведени беседи посветени на тайнствата на най-светлия християнски празник Рождество Христово на тема „Рождество Христово в слово и образ” с лектор К. Стоядинова от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

От 10 до 19 декември 2018г., отново по предварителен график, ще бъде представена пиесата „Коледни желания”, пред ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища и деца от детските градини. В нея малките зрители, заедно с джуджетата Джу и Джудейка, с Балерината, Глезлата, Ученичката и Многознайко, ще преминат през куп мисии и забавни приключения възложени от Дядо Коледа и заедно ще направят изпълними коледните желания на децата.

В програмата са включени и открити уроци на тема „Коледа ни връща у дома“, посветени на обичаите и традициите свързани с отбелязване на празника в Сливенския край.

Кулминацията на тържествата е церемонията по награждаването на участниците в тазгодишния конкурс за коледна картичка и оригинално коледно пожелание „Коледна магия”, която ще се състои в една от залите на библиотеката на 20.12.2018г. от 10:00ч. Ще бъде открита и изложба картички на отличените участници.

Тържествата „Коледа в библиотеката” ще завършат същия ден с коледен концерт, с участието на талантливи малки певци и танцьори от различни училища.

Чрез богатата и разнообразна програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на РБ „Сава Доброплодни” цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо за децата и тийнейджърите от нашия град.