close
България

Стартира проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край”

nachalo-vkusni2

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край”, на НЧ „Пробуда-1938” – с.Панаретовци, стартира на 29 март. Началото бе дадено в галерия „Седем”, сред красивите експонати и картини, включени в изложбата „Носии и накити от Сливенския край”. Присъстваха представители на читалища от града и региона, които са бенефициенти по проекта. Общите цели на проекта бяха представени от Веселина Миланова, секретар в НЧ „Пробуда-1938” – с. Панаретовци.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” има за цел, чрез издаването на 2000 сборника “Вкусни пътешествия из Сливенския край“, да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, за полза на идните поколения, както и като ръководство за работа на читалищни дейци. Проектът предвижда изготвяне на кулинарни анкети, срещи по места с хора, познаващи традициите, и събиране на автентични рецепти, кулинарни изложби, отпечатване на сборници с рецепти и др.

Днес по проекта в с. Бяла се провежда среща с читалищни дейци от региона и жители на селото. На 4 април среща по проекта ще се състои в с. Тополчане, а на 6 април – в с. Панаретовци.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се осъществява, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас моделът е пренесен от фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. става лицензиран партньор на TFN, UK