close
България

Старши комисар Димитър Величков: Постигаме положителни резултати по отношение на пътния травматизъм на територията на ОДМВР-Сливен

brifing 31_10_18

Контролът по установяване на водачи, употребили алкохол и наркотици остава завишен

„Продължават засилените полицейски операции по линя на охранителна и пътна полиция, по линия „Акцизи”, както и работата по комплекс от мерки по противодействие на наркоразпространението на територията на дирекцията”, това каза днес директорът на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков на брифинг по отчет на дейността за изминалия месец.

Като цяло се отчита намаление при регистрираните престъпления на територията, както на РУ-Сливен, така и за Котел, Нова Загора и Твърдица. Като цяло обстановката е спокойна, каза още старши комисар Величков. По отношение на разкриваемостта ОДМВР-Сливен се нарежда на едно от челните места в страната с 60 % разкрити престъпления. По негова лична инициатива през месец ноември ще се проведат срещи с кметовете на общините и малките населени места в областта, извън предвидените на мобилните групи,  за координиране на съвместните действия по отношение предстоящия зимен период и конкретни действия по противодействие на  конвенционалната престъпност- работата на полицейските инспектори, нощните патрули и работата с общинската охрана.

„По отношение на събитията в квартал „Надежда” от 19 октомври мога да кажа, че ситуацията беше овладяна много бързо с наличния ресурс и не се стигна до ескалиране напрежението”, каза Величков. Задържани са конкретни лица, които съзнателно са нарушили неприкосновеността на полицейските служители и са попречили за изпълнението на техните задължения. Той увери, че към такива действия полицията ще бъде безкомпромисна.

Началникът на РУ-Сливен главен инспектор Димитър Кикьов каза, че от началото на годината

в районното управление са съставени 100 акта на лица, които пречат на органите на реда да изпълняват функциите си, а за посегателство над полицейски служител са образувани 3 досъдебни производства. За нарушаване на обществения ред в квартал „Надежда” от началото на годината са съставени 1500 акта, 150 акта има за нарушаване на нощната тишина, иззети са 48 музикални уредби, провеждат се редовно специализирани операции, установяват се лица, занимаващи се с незаконна търговска дейност, незаконна търговия с тютюневи изделия, разпространение и употреба на наркотици. Осъществя се контрол по отношение превозните средства с животинска тяга и спазване на разпоредбите в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен, като нарушителите се санкционират.

„Вече все по-често получаваме сигнали от жители на квартал „Надежда”, които са обезпокоени от силна музика. Стремим се да решаваме проблемите и да не се стига до ескалиране на напрежението. Трябва да има диалог и да се работи в посока на взаимно разбирателство.” , обобщи темата старши комисар  Димитър Величков. „Конфронтацията е недопустима”, каза още той.

Отлична оценка получи за работа си РУ-Нова Загора. През изминалия месец са постигнати значителни резултати по отношение противодействието на наркоразпространението и телефонните измами. Отчита се намаление с 14% при регистрираните криминални престъпления. Разкритите престъпления са с 27% повече спрямо същия период на 2017 година.

РУ-Котел отчитат добри резултати по противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия и по отношение на пътната безопасност. Завишена е административно наказателната дейност. Извършват се засилени проверки на водачи за употреба на алкохол и наркотични вещества.

„Кампанията по прибиране на селскостопанска продукция на територията на РУ-Твърдица приключи без регистрирани кражби”, заяви началникът на районното управление в Твърдица главен инспектор Стефан Динков. Усилията на полицейските служители ще бъдат насочени в покриване на по-голяма част от населените места в региона и в контролът по незаконният добив на дървесина.

ОДМВР-Сливен е постигнало значителни резултати по отношение на пътнотранспортния травматизъм. Двойно са намалели тежките пътни инциденти, както и броя на загиналите и ранените в сравнение с 2017 година. От 1 до 29 октомври са регистрирани 6 тежки пътни произшествия с 2 загинали и 4 ранени, като за същия период на 2017 година тежките ПТП са били 17, загиналите 6, а ранените 19. От „Пътна полиция”-Сливен отдават постигнатите добри резултати на засилената административно наказателна дейност. От началото на 2018 година са съставени 5558 акта, като за 2017 те са били 4371. Фишовете са 34722 към 21962 за 2017 година. Електронните фишове са 17453, за 2017 година те са били 11152.

„Пътна полиция”-Сливен ще продължи да работи по подобряване на резултатите с ежедневния контрол, мобилните камери, специализираните операции и съвместната работа със служители на териториална и охранителна полиция.

От 1 ноември стартира акция „Зима”, която ще се проведе на територията на цялата страна.

В ОДМВР-Сливен е създадена организация за осъществяване на целите на акцията и постигане на значителни резултати в предвидените три кампании. От 1 до 10 ноември „Безопасни превозни средства през зимата” като 6 ноември е обявен за ден без жертви велосипедисти на пътя. От 11 до 20 ноември „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, 13 ноември е обявен  за ден без пешеходци жертви на пътя. На 20 ноември е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътни произшествия, като акцията традиционно ще се проведе през третата неделя на месец ноември. Третата кампания е от 21 до 30 ноември „Безопасно шофиране през зимата”. В ОДМВР-Сливен са предвидени специализирани операции за всяка от кампаниите.