close
България

Стефан Радев: Ще се прецизират определени такси и цени на услуги на община Сливен

DSC_2527

По инициатива на Общинския съвет се проведе среща на кмета на  Сливен Стефан Радев с председателя  на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на постоянни комисии  в ОбС. В срещата участваха директори на общински структури и експерти в общината.

Бяха дискутирани теми, които Общинският съвет ще гласува на редовната си сесия на 17 октомври. Обсъдиха се въпроси, свързани със Синята зона на Сливен, промяна в данъци, такси и цени на услуги, както и конкретни цени на гробищни услуги.

Кметът поясни целта на предложението за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци. Тя е да се определи равностоен данък, като се облекчи административната и данъчната тежест върху населението, след въвеждане на увеличение на таксата за битови отпадъци. „Предвидено е малко по-голямо увеличение за бизнеса, но за първи път им даваме възможност да декларират съдовете си за смет и това ще облекчи фирмите с високи данъчни оценки на имотите, които не генерират големи количества битов отпадък”, посочи Радев.

Кметът съобщи, че ще се прецизира размера на гробищните такси и цени на услуги. Той заяви, че сегашната ситуация е наложила предвидената промяна. В момента се плаща само за разкопаване на стар гроб и масово се правят нови, където няма такса. Това води до непрекъснато увеличаване на площта на парка, и запустяване на старите гробове.

„Синята зона е за облекчаване на центъра на града и превръщането му в по-добро място за живот. Няма нито една причина за намаляване на цената на услугата. Приоритет за администрацията е градския транспорт, пешеходното, велосипедното и на последно място автомобилното движение, категоричен е кметът на Сливен.

Взето бе решение да се проведе среща на кмета, съветниците, ръководството на ОП „Градска мобилност” и КАТ за регламентиране на паркирането извън синята зона, което създава затруднения на гражданите.