close
България

Строят нов корпус към бургаско училище

1

Напредва изграждането на новия корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. Вече са поставени пилоните и в момента се полага основата на сградата, в която ще се помещава физкултурния салон на училището. Той ще предоставя възможност за различни спортни дейности и комплексна физкултурна подготовка. Към него ще има обособени съблекални и санитарни възли, съобразени за хора в неравностойно положение.

Новият корпус ще бъде на две нива и в него освен физкултурен салон, ще има съблекални, мултифункционална зала и специализиран кабинет. Той ще бъде свързан към основната сграда на училището с топла връзка, а отделно от нея ще има и два самостоятелни входа. Сградата на физкултурния салон е със застроена площ от близо 350 кв. м.

На партерния етаж преди физкултурния салон ще има просторно фоайе, стълбище и асансьор за хора с увреждания, които ще водят към втория етаж. На него ще бъдат разположени просторно фоайе с възможност за организиране на изложбено пространство и учебни занятия по рисуване, мултифункционална зала, която ще се разделя на две по-малки и специализиран кабинет за нуждите на училището. Там ще има още покривна градина, която ще дава възможност и за класна дейност на открито.

Топлата връзка между новата постройка и училището ще бъде от втория етаж на съществуващата сграда на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а на покрива ще има възможност да се монтират фотоволтаици за енергийните нужди на постройката.

Чрез закалено стъкло с вградено декоративно фолио ще се създаде ефект за цветово раздвижване на фасадата и препращане към азбуката. Изгледът на новия корпус ще бъде модерен, като същевременно с това ще бъде в синхрон със стила Баухаус, в който е сградата на най-старото бургаско училище „Св. св. Кирил и Методий“, построено през 30-те години на миналия век.