close
България

Съвет на кардиолог: Яжте, пийте и се веселете!

trapeza-hrana

Стресът е най-големият причинител на сърдечно-съдовите заболявания. Те много повече пречат на сърцето ни, на общия ни тонус и на чувствата ни, отколкото това, което ядем или пием, каза кардиологът д-р Сотир Марчев пред Нова ТВ.

Той даде пример с германците и французите, които ядат много по-мазна храна от българите, но са много по-здрави.

Дали новогодишната трапеза или която и да е празнична такава ще ни се отрази добре или зле, зависи най-вече от настроението ни и от чувствата, които изпитваме, каза още Марчев.

Любовта към обичните ни хора и към любимите ни неща около нас е най-добрият удар срещу стреса, коментира кардиологът.

А ударът срещу стреса е най-доброто седство срещу болежките.

По думите му около 10 на сто са повече инфарктите през тези зима. Вероятно причината е стресът.

Съветът му, разбира се, е: „Яжте, пийте и се веселете“. Защото това са дребни емоции, които носят големи наслади. Те пък оставят добро чувство и усещане за щастие. А те са най-важните за спокойствието, което е най-силното оръжие срещу сърдечните болести.

На въпроса как да се предпазим от грипа, кардиологът обяснява, че вече сме закъснели за ваксини, защото щамът е тук и се развива много бързо и се мени. Той самият има наблюдения, че много от ваксинираните са сега болни.

Появилият се грип е сменил миналогодишните щамове. Освен това в момента няма повишена честота на усложнения в сравнение с миналите години.

Този щам, който върлува, се оказва неразрушим от старите противовирусни препарати, смята Марчев.

Съветът на лекаря е да не се скача веднага на антибиотици за борба с болестта.

„Добре е хората да познават тялото си“, каза още той. По думите му е добре хората да знаят какво могат и не могат и така да следят жизнените си показатели.

Ако могат да качат три или повече етажа, без да се запъхтят или да изпитат болка в сърцето, значи са в добро състояние. Добрият пулс е между 50 и 100 удара на сърцето в минута.

Белег за лошо сърдечно състояние е болката в гърдите при студен вятър, който свива съдовете. Тогава трябва да се търси лекар. Ако пък сте хронично болен, трябва да ходите два пъти годишно на лекар. За по-лесно, лекарят съветва тези моменти да са синхронизирани със смяната на сезоните.