close
България

Създадена е организация за посрещане на зимния сезон в страната

snegorin

Създадена е организация за посрещане на зимния сезон. Наличността на материали – сол, калциев дихлорид, инертни материали, е средно над 60% от необходимите количества за цялата страна. 3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа. Има областни пътни управления с напълно налична и оборудвана техника. В останалите области техниката е ангажирана при извършването на текущи ремонти, но фирмите декларират, че тя може да бъде преоборудвана за 24 часа, информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Всички областни пътни управления са проверени, директорите са подготвени, следи с а прогнозата за времето, за да се осигури необходимата организация за 24 часа, а ресурсът за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа е до 80 млн. лв.

Проведени са срещи за осигуряване на добра координация с Пътна полиция, Държавна агенция „Автомобилна администрация“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, уточняват от министерството, напомняйки, че шофьорите трябва да сменят гумите на автомобилите си със зимни.

Мерки, които ще бъдат предприети при необходимост са затварянето на пътни участъци при предпоставки за възникване на кризисни ситуации до нормално осигуряване на тяхната пропускливост, за да няма бедстващи хора.

Няма да бъдат допускани компромиси с фирми, които не се справят или по тяхна вина не извършват качествено задълженията си, допълват още МРРБ.