close
България

С изложба на театрален плакат и презентация на новото лого на Драматичния театър, в Сливен беше отбелязан Световния ден на театъра

Театрален плакат 0

Изложба на театрален плакат бе открита днес във фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен, по случай Международния ден на театъра 27 март. Изложбата е съставена от дипломни работи на ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“. „С тази експозиция искаме да честитим празника на нашите колеги театрали от Драматичен театър – Сливен. – каза преподавателката по рекламна графика Маргарита Дончева. – По-голямата част от плакатите са правени за представления на Драматичен театър „Стефан Киров“, като учебни задачи в курса на обучение в специалност „Рекламна графика“ с преподавател Ташко Попов и неговата наследничка във времето Анета Деновска. В обучението на плакатиста театралният плакат е задължителен елемент.“ – поясни тя. На откриването на изложбата присъстваха театрали, ученици и преподаватели от Художествената гимназия, журналисти и приятели на театъра.

Представените театрални плакати са изработени за спектакли на Сливенския драматичен театър от различни сезони: „Развратникът“ по Ерик Еманюел Шмит, с Августин Демерджиев и Вяра Начева в главните роли, „Саломе“ по Оскар Уайлд, с режисьор и сценограф Светослав Кокалов, „Не, за нищо не съжалявам“ от Таня Масалитинова, за Едит Пиаф, авторски спектакъл на Елена Страшимирова и Стефан Гуев, „Между два стола“ на Рей Куни – най-играният спектакъл на театъра в последните години, с участието на Георги Георгиев-Геро и сливенските му колеги Ивайло Гандев, Вяра Начева, Николина Велчева, Димитър Марков, „Макбед“ от Йожен Йонеско, с режисьор Пламен Марков, копродукция на Сливенския драматичен театър с учебния театър на НАНФИЗ, сезон 1994/95, „Аризона – пейзаж с ландроувър“, „Частите на нощта“ от Георги Тенев и други. При изработването на плакатите не е използван компютър, повечето са оригинали, правени на ръка – с четка, върху картон, както се полага на истински авторски плакат. Шрифтове са писани на ръка, а за името на представлението е използван авторски шрифт, изработен специално за постановката.

Авторът на първия отпечатан и тиражиран театрален плакат на ученик от Художествената гимназия в Сливен е Кирил Стоянов. Тогавашният ученик в гимназията сега е дипломиран художник и преподавател по рисуване в същата гимназия. Директорът на театъра Радост Костова каза, че идеята е да продължи взаимно полезно сътрудничество между гимназията и театъра. Художници и преподаватели в гимназията също изразиха желание за възстановяване на старата практика, когато сливенският театър поставя нов спектакъл, в гимназията да се поставят задачи, по които учениците да работят – и ако се роди плакат, който заслужава да бъде отпечатан, той да бъде използван в театъра.

По случай Световния ден на театъра 27 март, в камерната зала на Сливенския драматичен театър, новото лого на театъра беше представено от неговия автор –  художничката Маргарита Дончева и директора на театъра Радост Костова. „Исках да избягам от маската, която използват в логото си повечето театри.“ – каза авторката на новото лого. – Бях поканена от предишното ръководство на театъра да направя корицата на Летописа за 100-годишнината на театъра. Тогава са сблъсках с проблема как да сложа логото на театъра върху корицата. Когато видях старото лого, усетих, че то не показва съвременната същност на Сливенския драматичен театър. С новия театрален директор Радост Костова обсъдихме, че може би точно тази сграда има смисъл да бъде емблема на театъра, защото има интересна структура на формите и релефа и е емблематична за града. Затова в новия графичен знак театралната сграда е превърната в театрална завеса, която подканя зрителя да влезе. За името на театъра е използван авторски шрифт, леко издължен и драматичен, на Светлин Балездров.“

Театралният директор Радост Костова разчете новото лого като ново лице, характер, експресия и знак, който чертае пътя в новото време на театъра, влязъл във второто си столетие. Тя изрази благодарност към художника Евгени Вълев, автор на старото лого, което служи вярно на театъра във времето досега. В новото лого е запазен тъмночервеният експресивен цвят, който се счита за цвят на театъра и свързва старото и новото му столетие.

По случай международния ден на театъра 27 март, кметът на Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до колектива на Сливенския Драматичен театър „Стефан Киров“, с пожелание за  здраве и вдъхновение в идните творчески дни.