close
LifeStyle

С какво да се храните, за да не боледувате зимата?

grip-bolest

Макар че вируси върлуват по всяко време на годината, все пак през зимата шансовете да се разболеете значително нарастват. Това се дължи на спада на температурните стойности, което пък носи много болести със себе си.

Ако искате да се предпазите от неприятните грипове, трябва да подсилите своята имунна система. Най-лесно може да направите това, като се храните по подходящ начин. А именно, като включите следващите храни към редовното си меню:

Червени чушки

Знаете ли, че витамин С е от съществено значение за стимулиране на имунната система? А че в червените чушки се съдържа двойна доза от този витамин в сравнение с цитрусовите плодове? „Консумирането на пет различни порции плодове и зеленчуци на ден може да осигури повече от 200 мг витамин С и по този начин естествено да засилите имунитета си“, съветват специалисти.

Копър

Редовната консумация на копър, който съдържа около 20% витамин С, повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Приемът на копър позволява на белите кръвни клетки (тези, които унищожават бактериите и вирусите в тялото) да работят по-усилено, което пък намалява шансовете за настинка.

Зелен чай

Той е богат на антиоксиданти, необходими за здравето на вашето тяло.

Сладки картофи

Те също са богати на антиоксиданти и подобряват функциите на клетките.

Чесън

Въпреки своя наситен аромат, чесънът е изключително мощно средство срещу болестите през зимата. В него се съдържат полезни вещества като калций и калий, които предпазват организма ви от нежелани бактерии.

Куркума

Тази подправка не само се бори с инфекциите и възпаленията, но и предотвратява щетите, причинени от свободните радикали.

Брюкселско зеле

Какво по-хубаво от много хранителни вещества, събрани в малко калории? Половин чаша брюкселско зеле може да ви осигури 50% от препоръчителното количество витамин С на ден.