close
България

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край”

1kl-2

Изнесено занимание и интересни състезания се проведоха в малката зала на галерия „Седем” на 15 май. В тях се включиха децата от 1 „В” клас при НУ „Васил Левски”, с класен ръководител Петя Тодорова. Събитието бе част от Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край”.

В началото на заниманието на децата бяха показани автентични уреди за предене като хурка, вретено, мотовилка и др., а Дора Куршумова, автор на няколко книги за старите сливенски занаяти, обясни на първолаците как са се използвали в миналото.

Особено забавни бяха проведените по време на заниманието състезания. В първото от тях децата бяха разделени по двойки, а целта им беше да навият прежда на кълбо за най-кратко време. Задачата се оказа доста трудна, но те не се отказаха и се успокояваха едни други с думите: „Спокойно, момичета и момчета!” и „Важното е да се забавляваме, а не да сме първи на всяка цена”. Все пак отбор-победител имаше. Най-бързо с навиването на преждата на кълбо се справиха Божидара и Богдара.

За второто състезание всяко дете получи паничка, в която имаше прежда. Целта бе по най-бързия начин да се навие кълбо. Децата се заеха със задачата с интерес, с търпение размотаваха усуканата прежда и не се отказаха до края. Победител в това състезание бе Митко, а веднага след него готови кълбета предадоха София, Георги, Косьо, Христо, Божидара, Калоян и Петър.

В третото състезание децата се разделиха на два отбора. Всеки участник трябваше да занесе до празна купа кълбо прежда, поставено върху дървена лъжица. Първолаците се справиха отлично със задачата и през цялото време много се забавляваха.

В края на заниманието класът получи грамота и много награди от организаторите.

Организатор на Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“, Национален музей на текстилната индустрия и НЧ „Дружба-1993”. Творческата надпревара има за цел да припомни на децата славата на сливенската школа в текстилното производство, традиционните сливенски ръчни занаяти, текстилни техники и др. В програмата са включени много състезания, занимания за оцветяване на вадени престилки, шевици и котленски килими, изработване на килимчета от филц, черги от вълнени конци, коланчета и гайтани и др. В занимания с ментор децата ще се научат да правят шевици, бяла щампа върху синя торбичка, цветна щампа върху бяла кърпа, да тъкат върху керемида, да боядисват бяла вълна с естествени багрила и др.

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е по Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.