close
България

Тематични лекции за обредните хлябове в ПГХТ „Акад.Неделчо Неделчев” в Сливен

10kl

Тематични лекции, свързани с наближаващите празници и приготвянето на обредни хлябове, се проведоха през декември в ПГХТ „Акад.Неделчо Неделчев”. Лектор бе Ана Маринова. На 6 декември тя гостува на учениците от 10 а клас, на 10 декември изнесе лекция при учениците от 9 клас, на 14 декември – в 11 а клас, а на 20 декември – в 12 а клас и 11 б клас.

Основна тема на лекциите бе подготовката за Коледните празници. Маринова припомни на учениците най-важните семейни традиции на Бъдни вечер и на Коледа, свещения ритуал по омесването и наричането на обредния хляб. Тя поясни, че обредният хляб задължително трябва да се омеси от добра и чиста жена, че водата за хляба трябва да е донесена от девойката в дома, че квасът за хляба трябва да е от Игнажден, че докато меси хляба, жената трябва да е с чисти помисли и да изрече наричания за всеки член от семейството, за да привлече към дома здраве, късмет, любов и др. След изпичането, хлябът се разчупва от най-възрастният член на семейството, а първата хапка се поставя пред домашната икона на Богородица. За младите хора бе интересно да научат, че според традицията, девойките поставяли хапка от обредния хляб под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си жених.

Акцент бе поставен върху различните символи, които българката поставя върху обредния хляб. Маринова поясни, че кръстът е свързан с религията, слънцето символизира живота, птицата – щастието, житото – богата реколта, гроздето – плодородие и т.н. Тя показа на учениците схеми на различни обредни хлябове от региона, издирени с помощта на читалищни деятели.

Доста от учениците споделиха как се подготвят за светлите празници у дома, как празнуват най-семейния празник и т.н.

Тематичните лекции са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Лекторът Ана Маринова подготви писмо до учениците от ПГХТ „Акад.Неделчо Неделчев”, в което споделя емоциите си от срещите с младите хора и бъдещите пазители на народните традиции. Ето какво пише тя:

„Последният месец от годината бе белязан от невероятни срещи с класове от ПГХТ “Неделчо Неделчев” – Сливен, на тема представяне на обредните хлябове, свързани с предстоящите празници. Предварителната ми нагласа беше, че ще срещна безразличие, отчуждение и съпротива. Каква изненада беше за мен интересът, с който младите хора слушаха, участваха и сами разказваха за традициите в своите семейства, свързани с идващите празници!

Благодаря Ви, млади хора, че ми върнахте увереността и надеждата, че сте пазители на традициите и вярванията на българите в нашия регион! Темите, с които се запознавахме, бяха свързани с народните и езически обичаи и поверия, които правят тези празници интересни, изпълнени с мистика и вълнения.

Благодаря за невероятното въодушевление и желание да споделите вълненията си, когато говорехме за предсказанията по пепелта от бъдника в огъня и дали ще има изобилие за притихналото семейство в очакване на Рождеството!

Благодаря Ви за усещането за магичното в месенето на богова пита, кадена пита или Господьова пита!

Благодаря Ви, че омаята и магията на искрите, по които се гадае плодородието на годината, Ви развълнуваха! Вие се бяхте пренесли в онова време и съпреживявахте разказите за отминалите времена и традициите в нашите селища. Търсехте приликите и разликите и се възхищавахте на уменията на Месачката – жената с неопетнено име, която меси “благословен хляб”.

Благодаря Ви за интереса, с който разглеждахте хлебните шарки – знак и молитва!

Изненадана бях, когато звънецът известяваше края на часа, а Вие стояхте притихнали и разглеждахте украсите и символите върху обредните хлябове в нашия регион.

Благодаря Ви, приятели, че ми върнахте вярата!

Благодаря Ви, че се вълнувате от традициите, че ги спазвате, пазите и искате да ги предадете на вашите потомци!

Пожелавам Ви на този свят празник Вашият свят да се изпълни с доброта, топлина, любов, радост и мир!

Нека през следващата година Вашите мечти, желания и надежди да се реализират!

Ваша: Ана Маринова, сътрудник към фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”