close
Спорт

Тодор Димитров: Не е нужна само физика, трябва да бягаш със сърцето

5

Приятели и журналисти посрещнаха Тодор Димитров – българина, който успя да пробяга най-дългото състезание в света и гордо развя българския трибагреник в Ню Йорк. За да поздравят лично „Ел Капитан“ на летището дойдоха полковник Емил Янев – заместник-началник на Военна академия и полковник Невяна Митева от Министерство на отбраната.

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ завърши най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди, стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието през 20 годишната му история и се класира на 40-то място. Той е едва 44 човек в света, успял да изтича състезанието – едно доказателство за удивителната природа на човека, за неговия неограничен потенциал.

„Не е нужна само физика, трябва да бягаш със сърцето. Когато човек преодолее такова нещо определено усеща, че невъзможното става все по-малко. Невъзможното до голяма степен е в ограничението на нашия ум.“, сподели Тодор Димитров след своя изключителен подвиг.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. Външните предизвикателства пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дена без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки и бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км), обикалят трасето (тротоара около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти. Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува” и „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Повече за състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

За Тодор Димитров:

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ – Завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително 3 шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул, Афганистан. Национален рекордьор на 6 дни с пробягани 707 км.
За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. Състезанието се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч. Рекордът за разстоянието е 40 дни 9 часа 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия). Националният рекорд на България е 50 дни 13 часа 48 минути 57 секунди и е поставен от Шопан (Цветан) Цеков 2006 година.