close
България

Традиционният каракачански събор се проведе на Карандила край Сливен

DSC_9117

28-то издание на Националния събор на каракачаните в България се проведе днес на местността Карандила край Сливен. Кметът Стефан Радев присъства на откриването и приветства участниците и гостите на събора.

„Събитието е знаково за нашия край и служи за пример как във времето можем да запазим своя бит, култура и идентичност, да ги утвърждаваме и предаваме на своите деца. Дълбоките корени на тези традиции са мечта за много общности и затова можете само да се гордеете с тях. Каракачанският етнос показва как с любов към знанието, трудолюбие и предприемачество може да се постигне всичко“, каза той.

В приветственото си слово областният управител Чавдар Божурски подчерта, че благодарение на организаторите, Сливен днес е гостоприемен домакин на гости от Гърция, които да споделят с нас общите си духовни корени. „От поколения каракачаните са пример за трудолюбие, толерантност и уважение. А особено днес, в сложното ни ежедневие, хората трябва да са обърнати към това, което ги обединява, а не към това, което ги разделя. В този смисъл дължим голяма признателност на каракачанската общност“ каза той.

Участниците и гостите бяха приветствани още от гръцкия консул в България Спиридонос Критикос, който говори за важната роля на събора за културните отношения между двете страни. Председателят на българската федерация на каракачаните Христо Христов увери, че провежданият на Карандила събор се превръща в събитие не само за представителите на етноса, но е и важна част от културния живот на Сливен и региона.

Сред гостите на събитието бяха още народните представители Мария Белова, която е зам.-председател на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, представители на гръцката федерация на каракачаните и др.

Съборът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений. Във фолклорната програма участваха Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен и танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните от цялата страна. Беше раздаден курбан за здраве на всички присъстващи гости. Тази година за първи път беше пресъздаден каракачански керван от номадското минало на етноса.