close
България

Търговско изложение „Живата традиция 2018“ в Нова Загора

DSC09186

В централната пешеходна зона на Нова Загора официално бе открит Панаирът на художествени занаяти „Живата Традиция”, който за трети път бе съпроводен от изложение на винарски изби от региона. Носителите на престижни награди от световни конкурси „Анжелус Естейт”, „Домейн Бояр” и „Едоардо Миролио”, заедно със занаятчии от цялата страна, стоплиха душите и напълниха очите на новозагорци. Събитието, което съчетава минало и настояще в занаятите и винопроизводството, беше уважено от народния представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателя на Общински съвет – Нова Загора Георги Николов, заместник-кметовете Маргарит Тодоров и Ивайло Енев, много общински съветници, граждани и гости на града.

С огромно удоволствие към присъстващите се обърна г-н Енев: „Желанието и стремежа на кмета на общината Николай Грозев и на цялото общинско ръководство е да изградим един съвременен град. Но ние сме наясно,че съхраняването на традициите и приемствеността между старото и новото е изключително важно. Защото народ без минало е като дърво без корени! Благодаря на майсторите на художествени занаяти, на винарските изби в региона и на всички Вас, жители и гости на Нова Загора, че сме заедно в този празник на пазителите на българския дух и култура, който ни дава силната вяра, че вървим по правилните стъпки, че правим правилните действия, за да имаме нашето успешно бъдеще”. След като пожела успех на изложението, той отстъпи импровизираната сцена на сладкогласните певци и кръшните танцьори на Фолклорна формация „Аеда”, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” и Танцова школа „All steps”.

Повече от тридесет пазители на древните български традиции, се включиха в тазгодишния атрактивен панаир на занаятите, за да представят разнообразното ни културно богатство. Дърворезба, ножарство, керамика, грънчарство, бижутерство са само част от занаятите, които ще ни радват със своята уникалност и неповторимост. Община Нова Загора кани гражданите и гостите на града в централната пешеходна зона до 15 октомври, за да се срещнат и отнесат със себе си както сувенири, така и спомена от едно неповторимо преживяване.