close
Свят

Търсят 15 000 младежи за безплатно пътешествие из Европа

pytuvane

Европейската комисия съобщи, че това лято 15 000 младежи, навършили пълнолетие, ще пътуват в ЕС, за да го опознаят. Пътуванията са платени с 12 милиона евро от бюджета на ЕС.

Целта е младежите да се запознаят с богатото европейско културно наследство, с други европейци и с това, което обединява Европа. Предвижда се пътуванията да продължават до 30 дни и да включват посещения на най-много четири места.

Заявките за участие ще се приемат през юни на портала europa.eu/youth/EU_bg. Желаещите да участват трябва да имат навършени 18 години към 1 юли тази година. Участниците ще бъдат подбрани от жури.

Толедо Испания, Толедо е бил столица на Испания през готическите времена до 1560 г., на което се дължи впечатляващата му средновековна архитектура. Още преди да пристигнете ще бъдете зашеметени от красивата гледка към крепостните стени на Толедо и заобикалящата го река Тахо.

Поради голямото разнообразие на архитектурни стилове и богата история Толедо е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Често е наричан Град на три култури – християни, араби и евреи, които са живели там в мир векове наред.

В зависимост от това колко средства останат след летните пътувания, до края на годината ще имат нова възможност за кандидатстване. Повече подробности ще бъдат съобщени на посочения сайт в средата на този месец.