close
България

Увеличават с още 6 нови паралелки приема в 6 бургаски училища

klasna staq bs

С решение на кмета Димитър Николов и с цел спокойствието на родителите ще бъде увеличен приемът в първи клас в Бургас с 6 допълнителни паралелки или с още 132 места. Така обявените първоначално тази година 1914 свободни места в първи клас ще нараснат на 2046.

Новите паралелки ще бъдат разкрити в 6 различни бургаски учебни заведения, които ще обхванат буквално всички райони на града. Те ще бъдат в 2 училища в ж.к. „Меден рудник“ – СУ „Константин Петканов“ и ОУ „Елин Пелин“, 2 в Централна градска част – ОУ „Васил Априлов“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, 1 в ж.к. „Изгрев“ – СУ „Йордан Йовков“ и 1 в ОУ „Васил Левски“ в кв. „Горно Езерово“.

Причината за това е големият брой регистрирани заявления в електронната система на Община Бургас за прием в първи клас, който надвишава броя на приетите деца по първо желание на родителите. Това означава, че за поредна година Бургас отчита повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски детски ясли и градини, и в училищата.

В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град.

За сравнение през миналата 2020 г. приемът в първи клас е бил 1876, а тази година с увеличението ще бъде 2046 или с 170 места повече. Същата тенденция на увеличение на броя на децата се регистрира и в детските ясли и в градините. През 2020 г. местата в яслите са 938, а тази година са 1032. В детските градини – през 2020 г. са били 1724, а сега са 1753.

Това налага местната администрация да строи всяка година нови детски градини и училища, които да поемат увеличаващия се брой на децата и учениците в тях, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Затова в момента се изграждат 2 нови детски градини – ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“ и ДГ „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“. Предстои да започне строеж и на трета нова детска градина – ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.

Освен детски градини в Бургас се строят и нови корпуси към 2 бургаски училища – СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. Проектира се и още трети нов корпус – на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и Гимназия за романски езици „Георги С. Раковски“.

Въведената в Община Бургас преди 8 години за първи път в страната електронна система за прием в детски ясли, градини и училища помага на администрацията в реално време да проследи процесите и броя на свободните места в детските и учебни заведения на нейна територия и да вземе адекватни и навременни решения, за да може всяко дете да получи достъп до съвременно и качествено образование.