close
LifeStyle

Фъстъците предпазват от инфаркт и инсулт

fastyci

Фъстъците запазват гъвкавостта на артериите, като намаляват нивата на липидите в кръвта, съобщава в. „Мирър“, цитиран от NOVA.

Учени от университета „Пен“ установиха, че ако човек добави 80 гр. фъстъци към мазна храна, опасните триглицериди в кръвта не се увеличават. Това количество ядки обаче е почти три пъти по-голямо от обичайната порция.

С годините артериите се втвърдяват от натрупване на холестерол и други плаки по стените им. Това ограничава движението на кръвта и може да затрудни работата на сърцето, както и да създаде риск от сериозни съдови проблеми. Според резултатите от изследването фъстъците намаляват характерното увеличаване на триглицеридите след хранене.

Учените са работили със здрави мъже със затлъстяване. Те са изследвали кръвта им 30, 60, 120 и 240 минути след хранене. След ядене, придружено с фъстъци, триглицеридите им били с 32 процента по-малко, отколкото на контролната група.