close
LifeStyle

Храните, които пречистват черния дроб

greifrut381

Нездравословното хранене е сред най-натоварващите черния дроб фактори. Основната вреда идва от честото преяждане и от прекомерната консумация на преработени храни и алкохол.

Експертите по здравословно хранене посочват няколко типа храни, които подпомагат пречистването на черния дроб от токсини и стимулират функциите на този важен орган. За целта наблегнете на тези няколко храни, които имат естествената способност да подпомогнат правилното му функциониране и безупречната му работа.

Авокадо

Авокадото съдържа мощни фитохимикали, които могат да намалят уврежданията на черния дроб – главно благодарение на съдържанието на глутатион, вещество, което съдейства за изчистването от токсини и благоприятства правилното функциониране на органа. Освен това високото съдържание на мононенаситени мазнини в авокадото спомага за намаляването на “лошия” холестерол и увеличаването на “добрия”, като по този начин допълнително подпомага и улеснява работата на черния дроб. Плюс, и че съдържа богато количество витамини, минерали и фитонутриенти, които се грижат за здравето на организма и разграждането на мазнини. Добавете минимум 1-2 авокадо  към менюто си седмично, за максимум здравословни ползи.

Куркума

Съдържащото се в жълтата подправка активно вещество куркумин ефективно подпомага прочистването на черния дроб и съдейства за възстановяването на увредените клетки, като същевременно подобрява способността на тялото да разгражда мазнините. За да извлечете здравословните ползи за черния дроб от куркумата, може да смесите 1/4 ч.л. от подправката с 1 чаша гореща вода или мляко, която да пиете два пъти дневно, или просто да използвате куркума по-често в готвенето – вписва се идеално към богато разнообразие от ястия, особено на базата на ориз и зеленчуци.

Ябълки

Отличен източник на пектин – тип разтворими фибри, които подпомагат изчистването на токсини от храносмилателния тракт и намаляват количеството холестерол в кръвта, като по този начин подпомагат функционирането на черния дроб. Освен това, ябълките съдържат малична киселина, която също действа прочистващо на кръвта. Дори само една ябълка дневно е достатъчна, за да окаже благотворно влияние върху работата на черния дроб, но за да сте сигурни, че няма да го натоварите допълните, изберете биологично или органично отгледани такива.

Орехи

Високото съдържание на аминокиселината l-arginine в орехите подпомага разграждането на амоняк от черния дроб, а освен това ядките са източник и на глутатион и омега-3 мастни киселини, които допълнително работят в посока процеса на изчистване. Много е лесно да добавите орехи към храненето си – заложете на тях за следобедна закуска, или ги поръсете върху салати или за хрупкава коричка към ястия – като сьомга, например.

Лимони

Лимоните също са богати на антиоксиданта D-Limonene, който активира ензимите, спомагащи за изчистването на токсините. В допълнение богатото съдържание на витамин С засилва производството на ензими, които подпомагат храносмилането, а освен всичко това, лимоните засилват и усвояването на минерали от черния дроб. Най-лесният начин да вкарате повече лимони, е като добавите сок и дори нарязани на едни парчета плодове към кана с вода, така едновременно разнообразявате вкуса й, благоприятствате хидратацията на тялото и изчистването на черния дроб.

Чесън

Богат на селен и алицин, чесънът активира ензимни комплекси, които поддържат чернодробните функции. Дори в ниски количества, редовната консумация на чесън оказва благоприятен детоксикиращ ефект върху важния орган.

Грейпфрут

Грейпфрутът е сред най-пълноценните хранителни източници на глутатион – мощен антиоксидант с незаменим позитивен ефект върху черния дроб, помагащ и за ускоряване производството на протеини в чернодробните клетки. Освен това грейпфрутът е богат на витамин C, калий и фибри, които също носят своите ползи за важния орган.

Зеленолистни зеленчуци

Пресните зелени листни зеленчуци съдържат голямо разнообразие от биоактивни вещества, които оказват сериозен детоксикиращ ефект върху черния дроб и организма като цяло. Те подпомагат изхвърлянето на тежки метали, пестициди и други химикали, попаднали в кръвообращението или натрупани в чернодробната тъкан.

Броколи

Тъй като са богати на глюкозинолати, броколите могат да спомогат за изчистването на карциногени и други вредни токсини от тялото. Освен това те са и богати на фибри, които подпомагат процеса на храносмилане, и съдържат мастноразтворимия витамин Е, който работи като антиоксидант, допълнително поддържащ правилното функциониране на черния дроб.

Червено цвекло

Един от най-добрите естествени начини да подпомогнете работата на черния дроб, най-вече благодарение на съдържащия се в цвеклото антиоксидант D-Limonene. Освен това цвеклото е изключително богато на растителни флавоноиди и бета-каротен, които допълнително стимулират органа и подобряват функционирането му. И не само – червеното цвекло спомага за прочистването на кръвта, което е допълнителен плюс. Ползите може да извлечете не само от главите на цвеклото, но и от листните части, които се вписват идеално към омлети, супи, салати или задушени зеленчуци.