close
България

ХХIV Международен фестивал „Приятелство без граници“ приключи с блестящ концерт и обра овациите на сливенската публика

1

Гала-концертът снощи на участниците в Международния фестивал „Приятелство без граници“ се превърна в истински фолклорен празник на танца. С него и завърши 24-ото издание на превърналия се в традиция за Сливен форум. Тази година в него участваха детски танцови състави от Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция и домакините от Сливен. На сцената в препълнената зала на Драматичен театър „Стефан Киров“ те подариха танцова магия, представяйки фолклорното си наследство. Чрез танците си те изпратиха послания на публиката за мир, приятелство и любов между хората. Сред присъстващите на заключителната празнична вечер бе кметът Стефан Радев. От сцената на залата той поздрави всички за участието в едно от най-мащабните културни събития не само за Сливен и региона.

„Благодаря ви, че ни направихте съпричастни с красотата и многообразието на танцовите традиции на народите си. Поднесени по този начин, те показват колко обичате и уважавате фолклора и корените си. Нашите малки приятели от страните-гости и танцовите състави от Сливен сътвориха истински празник на танцовото изкуство. Радвам се, че „Приятелство без граници“ запази през годините своята стойност, идея, надгражда се и е мост между отделните култури. Убеден съм, че това е пътят да имаме една по-силна, по-човечна и по-мирна Европа“, заяви Стефан Радев. Гала-вечерта приключи с награждаване на участниците, които получиха диплом и сувенир. Сред публиката бяха още зам.кметът Стоян Марков, директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен Христо Котов, председателят на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания Лидия Димитрова, граждани, ученици.

В рамките на три дни – от 25 до 27 май, танцовите групи се забавляваха заедно с публиката с концерти на открито в Сливен, участваха в творчески работилници, организирани посещения и срещи между съставите.

Вече 24 години Международният детски фестивал популяризира танцовия фолклор и е място за културен обмен на базата на традиционната култура.

Организатор е Община Сливен, в партньорство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен.