close
България

Цената на хляба тръгна нагоре в Сливен

hlqb

Частично повишение цената на хляба се наблюдава в магазините в Сливен. Това показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Сливен. Най- осезаемо е поскъпването на белия хляб. Масово търгуван преди месец за 90 стотинки, в момента в повечето места се продава за 1 лв. – 1.05 лв. Затова се е увеличило и търсенето на половинки хляб, пакетирани отделно.

Средно с 10 стотинки се е увеличил и хлябът тип „Добруджа“, както и пълнозърнестите. Според зърнопроизводителите, на места заради обилните валежи и преовлажняването на почвата е пострадало качеството на зърното, но това не се отразява на качеството на брашното, там където пшеницата е оцеляла. Тази година добивите са по – ниски в сравнение с миналата година.

Причината е засушаването преди пороите. Средният добив в Сливенско е  450 кг  -480 кг от декар. За сравнение миналата година зърнопроизводителите са прибрали средно по 500 кг от декар. Изкупната цена на зърното започна в началото на кампанията при 280 и 310 лв. на тон, а в момента е около 354 лв. /focus-radio.net