close
България

Центърът за кариерно ориентиране –Сливен продължава дейността си и през 2018 година

karierno-razvitie

Центърът за кариерно ориентиране на Регионалния инспекторат по образованието – Сливен ще продължи да развива своята дейност и през следващата година. Той e открит през 2012 г. и е изграден по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

От януари 2016 г. стартира неговото продължение в рамките на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ по Проект   „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Центърът, в лицето на професионални консултанти, предлага на учениците групова и индивидуална работа, психологически тестове за самодиагностика на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование или професия, изграждане на умения за създаване на портфолио и документи за кандидатстване за работа, мотивационно писмо и поведение при явяване на интервю за работа. В него се  провеждат форуми на класно, училищно, общинско и областно ниво. Изпълнението на проекта приключва на 31декември, тази година. Запазването на този център е необходимо за развитието на системата на кариерното ориентиране в българското образование.

За следващата година се предвижда 80 процента от финансирането му да бъде извършено от Министерството на образованието и науката, а оставащите 20 процента да бъдат поети от бюджета на общината. Продължаването на дейността ще подпомогне работата с децата за техните възможности за образование и необходимостите на бизнеса от кадри. Основен акцент ще бъде поставен върху възможностите, които предлагат професионалните гимназии.