close
България

Частните охранители ще могат да използват физическа сила при арест

arest-beleznici

Частните охранители имат право да използват физическа сила, само когато това е абсолютно необходимо при задържане на лице. Това записаха депутатите в текстове от Закона за частната охранителна дейност на второ четене.

Народните представители предвидиха охранителният състав на едноличен търговец или юридическото лице да използва помощни средства по изключение при неизбежна отбрана и крайна необходимост по смисъла на Наказателния кодекс. Това са белезници – каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори.

Използващият помощни средства трябва да вземе всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени, предава БТА.

При терористичен акт или заплаха от терористичен акт частните охранители действат по предварително съгласуван с МВР план, конкретен за всеки обект.

При данни за извършващо се или извършено престъпление частните охранители незабавно уведомяват полицейските органи.

Ръководителите на частни фирми за охрана са длъжни да осигурят достъп на органите на МВР и ДАНС до информацията, с която разполагат, включително съдържаща се в записи от видеонаблюдението, за извършено, извършвано или подготвяно престъпление или нарушение на обществения ред, незабавно при узнаването й и/или при поискване от съответните длъжностни лица.

Парламентът даде право на частни фирми да охраняват обществени мероприятия и масови прояви с краткосрочен характер. Охраната на мероприятия може да включва и осигуряване на пропускателен режим.

От БСП обвиниха управляващите в опит по законов път да налагат контрол върху граждански протести поради страх.

В закона е предвиден и отделен вид охранителна дейност – охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали. Тя може да включва и видеонаблюдение при спазване на Закона за защита на личните данни и/или мониторен контрол.