close
България

Читателите ще могат да резервират книги от новата бургаска библиотека от вкъщи

biblioteka-burgas

Читателите на новата Регионална библиотека „Пейо Яворов“ ще могат да резервират и презаписват книги от дома си. Това става възможно, след като бе инсталиран нов софтуер с различни функционалности, който ще улеснява работата на библиотечните работници и на ползвателите.

Абонатите ще могат да проверяват от дома си какви книги дължат, да резервират книги, да търсят в базата и статии по теми, които ги интересуват. Информацията ще бъде качена на два сървъра – единият ще обслужва читателите, а другият библиотечните работници.

Всички книги ще бъдат маркирани с чип, който дава информация за инвентарния номер на всяко издание. По този начин лесно ще може да се проследи къде е книгата и дали е налична за заемане. Освен това чипът гарантира и сигурността на всяко печатно издание от библиотеката. Чрез монтирания детектор за кражби RFID няма как някой недоброжелателен посетител да си тръгне с книга, без да е регистрирал заемането й, тъй като тя идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката, и сензорите й активират алармена система.

Третото удобство, което предоставят новите технологии, ще улесни значително процеса по инвентаризацията на книгите. Със специално устройство ще се минава по рафтовете с книги и наличните екземпляри ще се отразяват, за да може след това да се направи инвентаризация на целия фонд.

„Автоматизирането на библиотечните дейности ще помогне на библиотечните работници и на читателите. Основното предимство е, че читателите ще могат по-лесно да намерят търсените документи и на място, и през интернет търсачката“, коментира Галина Савова, дългогодишен библиотекар в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас.