Черешите са прекрасен и най-вече полезен плод. Сезонът им е в разгара си и сега е моментът да се възползвате от прекрасните им здравословни свойства.
Кои са те и защо трябва да ядете череши по-често?
Защитават организма от диабет
Иначе сладките череши са протектор срещу диабета. Те имат свойството да намаляват нивата на кръвната захар и инсулина като подобряват чувствителността на клетките към него.
Стимулират добрия сън
Страдащите от безсъние и затруднения в заспиването трябва да хапват по няколко череши преди лягане. Те провокират секрецията на мелатонин и потискат стреса.
Редуцират коремните мазнини
Знаем, че коремните мазнини са най-опасни за здравето от които и да е други мазнини по тялото. Натрупването на мастна тъкан в областта на талията крие големи рискове от диабет, хормонални смущения, сърдечносъдови заболявания, рак.
Намаляват риска от болестта на Алцхаймер
Изследванията сочат, че в черешите се намират активни фитохимикали, които понижават риска от отключване на болестта на Алцхаймер.
Намаляват риска и от инфаркт и инсулт
Черешите притежават полезни за сърдечносъдовата система вещества. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, правят ги по-еластични, намаляват кръвното налягане и предпазват от сърдечносъдови инциденти.
Забавят стареенето на кожата
Благодарение на антиоксидантите си, черешите правят кожата млада, стегната, гладка и здрава.
Подобряват храносмилането
Черешите са много богати на фибри, което стимулира храносмилането и перисталтиката на червата.
Намаляват мускулните болки
Тъй като черешите са много богати на магнезий, те повлияват изключително добре работата на мускулите и предотвратяват пристъпите на крампи и болезнени схващания. Освен магнезий, черешите съдържат завидни количества калий, който пък е съществен за регулацията на кръвното налягане.
Успокояват болката при артрит
Артритът е хронично възпалително заболяване, което за съжаление черешите не могат да излекуват, но пък могат успешно да успокоят болката.
Намаляват риска от рак на дебелото черво
Заради богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали, черешите имат свойството да намаляват риска от рак на дебелото черво. Те потискат оксидативните процеси в червата при обработка на храната и ускоряват нейното извеждане от организма.