close
България

Юнашки игри и Рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“ предстоят в Сливен на 6 май – Гергьовден

1

По традиция, на 6 май в Сливен, ще се проведе „Хайдушка среща“, която включва Юнашки игри и Рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“. Осмото издание на спортната надпревара включва изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях с вино и поставяне на рекорд за най-бързо изкачване.

Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода  Хаджи Димитър – 10 май. Започва с изкачване на „Хайдушката пътека“ с мях вино, 43 литра, подвиг на легендарния войвода през 1862 година.

През 2015 г. Фондация „Стария бряст“ постави началото на провеждането на официално състезание с лицензирани съдии.  То се организира всяка година на територията на природен парк „Сините камъни“, където се намират местността Карандила и „Хайдушката пътека“.

И тази година участниците трябва да изкачат разстоянието от началото до края на „Хайдушката пътека“, носейки тежестта без чужда помощ и помощни средства. На Слънчева поляна, Карандила, следват юнашки игри – борба, хвърляне на грамаден камък, хвърляне на нож по мишена и хайдушка трапеза за всички участници.

Събиране, инструктаж и стартът за участниците в изкачването с мях с вино ще бъде даден в 9 ч., в началото на „Хайдушката пътека“. На същото място, малко по-рано, от 8.45 ч., ще бъде даден стартът за желаещите да се включат в поставянето на рекорд за най-бързо изкачване на „Хайдушката пътека“.

Организатори са Фондация „Стария бряст“ и Община Сливен.