close
България

Ямболската полиция отбелязва своя професионален празник

1

Професионалният празник на българската полиция – 8 ноември бе почетен с тържествено събрание в ОДМВР – Ямбол. Директорът старши комисар Калоян Милтенов поздрави полицаите с професионалния им празник и отбеляза, че призванието на българския полицаи е да осигури спазването на  основния принцип на правовите и демократични общества – върховенството на закона и равенството пред него на всички граждани. „Успехът в работата ни зависи най вече от  нашата професионална компетентност, морални качества, воля и отговорност. Вярвам, че с делата си ще продължим да допринасяме за повишаване  на общественото доверие към българската полиция.“, заключи старши комисар Милтенов и пожела на колегите си и на техните близки крепко здраве, професионални и лични успехи и много споделена радост и топлина.

За съществен принос и проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи, свързани с противодействието  на престъпността и опазването на обществения ред  в региона,  със заповед на директора на ОДМВР – Ямбол  с “Писмена похвала” са наградени 31 полицейски служители от дирекцията, а 11 служители  са преназначени на по-висока степен на длъжност.

Преди 95 години по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник  Георги Кисьов е потърсена консултация от Светия синод за определяне на светец, който да бъде патрон на полицията. Тогава в писмено мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са определени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират, животът, имотът и свободата на гражданите.“

С телеграма № 7932 от 24 септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя  Св.Архангел Михаил“  – 8-ми ноември.