close
България

Ямбол отбеляза 139 години от Освобождението си

1 -qmbol

С тържествено честване, организирано от община Ямбол, бе отбелязана 139–ата годишнина от Освобождението на града от османско владичество. Инициативата събра пред паметника, на мястото, където са били посрещнати руските войни от 23-ти Донски казашки полк, представители на местната власт, родолюбиви и политически организации, военни, граждани.

„Днешният ден обединява в едно всички примери на саможертва за род и родина, с които ямболлии са оставили трайна диря в историята ни“, заяви кметът на Ямбол Георги Славов в словото си  и призова да съхраним родолюбието и копнежа за свобода и независимост и с днешните си дела да бъдем достойни наследници на нашите славни предци.

Честването започна със символично представяне на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 г. Представители на Клуб „Традиция“ от Нова Загора пресъздадоха атмосферата на събитията от преди 139 години, облечени в казашки униформи. Възстановчици от Музея на бойната слава и ямболския клуб „Традиция“  посрещнаха освободителите с хляб и сол.

Благодарствен молебен за загиналите герои отслужи Негово Високопреподобие Архиерейският наместник Архимандрит Димитрий. С венци и цветя своята почит към паметта им изразиха община Ямбол и Общински съвет Ямбол, народният  представител Иван Чолаков , Областна администрация – Ямбол, Военен гарнизон – Ямбол, представители на политически партии, както и много родолюбиви организации и граждани.

За атмосферата на празничното честване допринесоха Духовия оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“ и вокална група за руски песни „Пятница 13” .