close
България

Ямбол почете празника на народните будители с литературно-музикална програма, благодарствен молебен и поднасяне на венци и цветя

01

Слънчевото време в Ямбол допринесе за празничната атмосфера в Деня на народните будители – 1 ноември. Стотици хора се подредиха пред сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“, за да поднесат цветя пред барелефа на ямболския будител Ради Иванов Колесов. На церемонията по традиция присъстваха представителни групи на ямболските училища, детски градини, културни институти и читалища.

Празникът започна с маршове и патриотични мелодии в изпълнение на Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов.

„Поздравявам Ви с най-чистия празник на българския дух – 1 ноември! Ден, в който се прекланяме и почитаме всички онези българи, които през вековете са пазили българската духовност. Днес е време да благодарим на всички онези съвременни будители, които ни вдъхновяват тук и сега, за да съберем в едно миналото и настоящето. Поздравявам с празника и младите хора за успехите в областите, в които се изявяват, за високите постижения, с които пазят културата и традициите на Ямбол. Пожелавам на всички здраве, търпение и постоянство в трудната, но благородна мисия да следвате пътя на просветата! Пазете българското! Бъдете будни и бодри духом!,“ каза в празничното си слово кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той припомни кои са били ямболските будители през вековете и изтъкна, че потомците им дължат почит и благодарност.

Вокална група „До ре ми-ни“ при Основно училище „Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева и Духовият оркестър изпълниха „Химн на народните будители“ от Добри Христов. Петокласникът Калоян Христов от Театрално училище „Палечко“ при Общински детски комплекс – Ямбол с ръководител София Карастоянова рецитира фрагмент от класическото произведение на Любен Каравелов – „Българи от старо време“. Полина Динева от Студиа по изкуствата „Белканто“, носителка на наградата „Млади таланти“ на Община Ямбол за тази година, развълнува публиката с песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“ по стихове на Ран Босилек.

Отец Стоян от храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ отслужи благодарствен молебен.

Празникът приключи с поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Ради Колесов в знак на признателност към делото на будителите.