close
България

Ямбол ще отбележи Националния празник на Република България с поредица от празнични събития

01

Община Ямбол ще почете Националния празник на Република България Трети март с традиционната церемония с участието на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, почетен караул от гарнизон Ямбол, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.

В тържественото честване ще се включат представители на държавната и местна власт, родолюбиви организации, граждани.

Празничното събитие ще започне в 10:00 часа пред сградата на община Ямбол.

След това шествие, съставено от официални лица, военнослужещи и граждани, ще се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където свещениците ще отслужат заупокойна молитва.

Поднасянето на венци и цветя в знак на почит към загиналите за свободата на България ще отбележи края на празничната програма.

Специален подарък – знаменца с националния трибагреник, ще получат всички жители и гости на града, които ще почетат церемонията.

От алея „Руси Хайдутов“ – пред монумента на Дражев, в 11: 45 часа ще започне туристическият поход „По стъпките на четата на Георги Дражев“, организиран по повод 145 години от Възкресението на българската държава, който ще се движи по маршрута на ямболската въстаническа чета от Априлското въстание и ще приключи на поляната с паметната плоча до язовирна стена „Кринчовица“.

Трети март ще бъде Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музей на бойната слава, които ще работят с посетители от 10:00 до 16:00 часа.

За трета поредна година фасадата на Културно-информационен център „Безистен“ ще грее в бяло, зелено и червено. В цветовете на националния трибагреник ще бъде осветен и мостът към Градския парк, намиращ се до Минералната баня, както и други сгради в града.

На 2 март, четвъртък, в 11:00 часа ще стартира и традиционната състезателна щафета „Освобождение“ в Градския парк на Ямбол. Спортната проява е  част от празничната програма на Ямбол и е посветена на Деня на Освобождението на България от османско робство – 3 март. Тя е организирана от Община Ямбол и Общински детски комплекс – Ямбол. Очаква се в нея да се включат повече от тридесет и пет отбора.