close
LifeStyle

10 признака, че си пропилявате живота с грешните неща

jena

 1. Не стимулирате ума си

Ако не се развивате като личност и не учите нови неща, това означава, че сте в застой, точно като спокойно езеро, на чиято повърхност се създава зелена утайка. Подобно нещо се случва и с ума ви, ако не го държите активен и не правите нови неща.

Общуването с по-умни хора стимулира развитието на паметта и интелектуалните способности. Положителните предизвикателства в живота ще разширят вашия мироглед.

  1. Твърде време прекарвате с хора, които не допринасят за развитие ви

Много лесно може да ви се случи да попаднете в компанията на хора, които не ви правят добър човек. Ако твърде много време прекарвате с тях, тогава ще останете в застой или ще слезете на тяхното ниво. Такива хора се наричат “енергийни вампири.” Те изсмукват живота от вас и не ви дават нищо положително в замяна. Затова трябва да откриете хора, които се стремят към себеусъвършенстване, и да ги привлечете в своята компания.

  1. Пристрастени сте от мобилния телефон

Помислете за това колко време прекарвате над мобилния телефон и как това се отразява на отношенията с другите. Ако изпращате съобщение или сърфирате в Интернет, докато вечеряте със семейството си, вие се лишавате от възможността да прекарате ценно време с любимите ви хора – или възможност да се посветите в изработването на план за бъдещето ви.

  1. Харчим пари за маловажни неща

Има разлика между нужда и желание. На това сме научени още по време на детската градина. Въпреки това, в сегашното общество, границите вече са много размити. В реалност има хора, които не могат да изплащат ипотеката си, но въпреки това притежават най-луксозните джаджи на планетата. Ако се спрете за момент и се замислите, ще осъзнаете, че има много малко неща на тази планета, от които действително се нуждаем. Храна, вода, подслон и любов са някои от тези необходимости. Всички останали са само бонуси. Така че се огледайте за какво харчите парите си и вижте дали можете да направите корекции по въпроса. Може би имате възможност да използвате парите си, за да инвестирате в бъдещето си.

  1. Чести възражения

Често се оплаквате от работата, шефа, заплатата, приятели или брачния партньор? Ако отговорът е положителен, това означава, че в по-голямата част от времето сте заобиколен от негативна енергия, която вие самите създавате. Негативизъм нищо няма да промени, а само ще ви накара да се чувствате още по-зле. Затова постарайте се да промените начина си на мислене и говорете повече за нещата, за които сте благодарни в живота.

  1. Често говорите отрицателно за себе си

„Дали мислите, че можете, или че не можете – и в двата случая сте прав.“ Всъщност, ако сами си говорите, че не сте достатъчно умен, за да получите подобряване на работата, вие ще бъдете прав. Ако си казвате, че сте прекалено изтощени, за да положите усилия с цел да промените живота си, тогава вие отново сте прави. Каквото и да си казваме, думите ни се превръщат в реалност. Така че следете отблизо това, което говорите на себе си, защото ще откриете, че животът ви е отражение на вашите мисли.

  1. Не планирате бъдещето

Въпреки че е страхотно да живеете за момента и да се водите според максимата, че всичко е “тук и сега”,  понякога трябва да погледнете напред, за да видите мястото, на което искате да отидете. Ако не разполагате с цел или с план, тогава сте като кораб, който плава безцелно в океана с надеждата да стигне до някое по-добро място. Но никога няма да постигнете това. Трябва да се придвижвате стъпка по стъпка, за да стигнете там, където искате да отидете. Точно както GPS-ът ви помага да стигнете до желаното местоположение, ще ви е необходим и собствен вътрешен GPS, който да ви води в правилната посока.

  1. Не спите достатъчно

Сънят е задължително, за да имате добро здраве. Ако сте прекалено зает, за да получите достатъчно сън, или ако просто имате лошия навик да оставате буден до ранните часове на сутринта, трябва да направите преоценка на навиците си.

  1.  Не полагате достатъчно грижи за тялото си

Грижата за външния вид не е достатъчно условие, за да бъдете щастливи, но е предпоставка за това. Балансираната и здравословна диета, както и спортът наистина оказват много повече положителни ефекти, различни от загубата на тегло. Те оказват благотворно влияние  на вашата умствена нагласа и на цялостното ви благосъстояние. Така че преразгледайте своята диета и нивото на активност. Можете и да откриете, че нанасянето на няколко малки промени значително би подобрило живота ви.

  1. Не излизате от неговата зона на комфорт

Знаем колко предразполагащо е да се живее в зоната на комфорт. В действителност повечето хора, като посещават любимия си ресторант, винаги сядат на същата маса и винаги си поръчват едно и също. Не защото ги е страх да опитат нещо ново, но защото им харесва храната, която редовно опитват. Но това не е онази зона на комфорт, за която става въпрос. Говорим за поемането на рискове, които да подобрят нивото ви на живот. Имайте предвид, че съществува разлика между “риск” и “премерен риск”. Всеки риск е възможно да бъде смъртоносен, но пресметнатият риск е такъв, в който са претеглени всички варианти, и по този начин избирате този, който ви гарантира най-добрия и разумен план за действие.