close
България

10-то издание на Фестивала на фолклорната носия ще се състои в Жеравна

festivala-na-folklornata-nosiq-jeravna

Десетото издание на Фестивала на фолклорната носия ще се състои в Жеравна от 18 до 20 август, съобщиха организаторите.

Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на ансамбъл „Българе“.

Архитектурният резерват Жеравна е избран за център на фестивала заради автентичната възрожденска атмосфера и достъпното и удобно местоположение – в централната част на страната.

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му.

С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди век и половина, действа строг фестивален правилник.

Главното изискване, за да влезете на фестивална територия, е да сте облечени във фолклорна носия, която всеки си осигурява сам.

Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса.

Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др.

Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала.

Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждане в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.

Възползвайте се от възможността лично да се докоснете до автентичните български традиции и „да се върнете 150 години назад във времето.

Повече подробности за фестивала ще намерите на сайта nosia.bg